Együttműködési megállapodást kötött a Belügyminisztérium és az Erste Bank. A szaktárca és a pénzintézet összefogásának köszönhetően a közfoglalkoztatás alapján létrehozott szociális szövetkezetek kedvezményes számlavezetési csomaghoz és egyszerűsített ügyintézésű, olcsó hitelhez juthatnak.

A közfoglalkoztatás alapjain szerveződő szociális szövetkezetek fejlődését elősegítő együttműködési megállapodást írt alá a Belügyminisztérium és az Erste Bank. A szaktárca és a pénzintézet összefogásának célja a közfoglalkoztatás alapján szerveződött szociális szövetkezetek társadalmi szerepének erősítése. A szociális szövetkezetek a munkahelyteremtés lehetőségét jelentik azokon a településeken, ahol a hagyományos vállalkozói struktúrák nem minden esetben életképesek.

A szövetkezetek megalapításának fontos célja, hogy vállalkozásként valódi piaci szereplők legyenek – és ezzel járuljanak hozzá a hátrányos helyzetű települések foglalkoztatottsági szintjének növeléséhez és gazdasági felzárkóztatásához.

A megállapodás részeként a Belügyminisztérium a szociális szövetkezetek komplex támogatása érdekében felhívja a figyelmet az Erste Bank Social Banking programjára, valamint fórumot és megjelenést biztosít a bank számára azokon a minisztérium által szervezett rendezvényeken, amelyeken a közfoglalkoztatás alapján létrejött szociális szövetkezetek is bemutatkoznak.

Az együttműködés keretében az Erste Bank szakemberei megismertetik a közfoglalkoztatás alapján létrehozott szociális szövetkezetek képviselőivel a pénzintézet Social Banking programját, a szövetkezetek számára is elérhető kedvezményes számlacsomagot és hitellehetőséget, valamint igény esetén felmérik az érdeklődő szociális szövetkezet tényleges teherviselő- és fizetőképességét.

A Belügyminisztérium és az Erste Bank képviselői abban is megállapodtak, hogy figyelemmel kísérik és tevékenységükkel elősegítik a közfoglalkoztatás alapjain szerveződő szociális szövetkezetek üzleti és szervezeti fejlődését.

A Belügyminisztérium feladata a közfoglalkoztatás alapján szerveződött szociális szövetkezetek megalakulásának elősegítése, működésükhöz és hosszú távú fenntarthatóságukhoz szükséges feltételrendszer és jogszabályi környezet kialakításának elősegítése.

Az Erste Bank július óta kínál speciális számlacsomagot a társadalmilag hasznos vállalkozások számára. A pénzintézet a hátrányos helyzetű csoportok támogatására, pozitív társadalmi hatások elérésére létrejött nonprofit szervezeteknek, egyesületeknek, alapítványoknak és szövetkezeteknek, így többek között a szociális szövetkezeteknek is kínál olyan számlavezetési csomagot, amelyben díjmentesek a bankon belüli átutalások, a kártya és az internetbank, és amelyhez csökkentett tranzakciós díjtételek tartoznak.

A kedvezményes számlavezetési csomag mellett a bank kedvező kamatozású, egyszerűsített ügyintézésű hitellel is segíti a társadalmi vállalkozásokat. A pénzintézet 50 millió forint hitelösszegig egyszerűsített dokumentáció mellett, fedezet bevonása nélkül ad kölcsönt a hitelbírálati folyamaton megfelelő társadalmi vállalkozásoknak.