Pozitív meglepetést okoztak a harmadik negyedéves GDP adatok, melyeket ma reggelt publikált a KSH. Az éves növekedési ütem 4,8%-os volt, lényegesen meghaladva az általunk várt 4,2%-ot, illetve a Bloomberg 4,4%-os elemzői konszenzusát. Negyedéves összehasonlításban is erős maradt a növekedési ütem, hiszen 1,2%-kal bővült a gazdaság július-szeptemberben.

A részletes bontása a GDP növekedés szerkezetének egyelőre még nem áll rendelkezésre, azt december 5-én teszi majd közzé a KSH. A Statisztikai Hivatal közleményéből egyelőre azt tudhattuk meg, hogy a növekedéshez a legtöbb nemzetgazdasági ág hozzájárult, s legnagyobb mértékben a piaci alapú szolgáltatások. Ez a komment összhangban azzal a várakozással, hogy felhasználói oldalról nézve a növekedés szempontjából továbbra is meghatározó szerepe maradt a belső fogyasztásnak, ami mögött továbbra is az erős bérkiáramlás, illetve a hitelezés felfutása állhatott.  Emellett vélhetően erős maradt a beruházások teljesítménye is.

Nagy kérdés, hogy a nettó export növekedéshez való hozzájárulása hogyan alakult. Az időszak visszafogott ipari teljesítménye, az áruforgalmi mérleg csökkenő többlete, illetve az Eurózóna és Németország harmadik negyedévben mutatkozó lassulása mérsékelt exportnövekedést sugallt hazánk esetében is. A KHS Reuters-nek tett nyilatkozata szerint azonban a szolgáltatásexport súlya a teljes exporton belül növekszik, s így az vélhetően valamelyest ellensúlyozni tudta az áruexport gyengébb teljesítményét az időszakban.

Mindenesetre a most közzétett adatok alapján az idei évre várt 4,3%-os éves növekedési előrejelzésünk kapcsán felfelé mutató kockázatokat látunk, s az sem kizárt, hogy a jövő évre várt növekedés-lassulás nem lesz nagyon számottevő – a fennmaradó erős belső keresletnek köszönhetően. A globális konjunktúra alakulásának oldaláról azonban továbbra is inkább lefelé mutató kockázatokat látunk. 

Összességében tehát a növekedés belső kereslet általi vezéreltsége az elkövetkező negyedévekben is fennmaradhat. Mindez tovább csökkenő külkereskedelmi- és folyó fizetési mérleg többletet sugall, illetve várakozásunk szerint a mögöttes folyamatokat jobban megragadó maginflációs mutató is emelkedő pályán maradhat. A monetáris politika normalizálásának így véleményem szerint hamarosan meg kell kezdődnie, hogy a gazdaság túlhevülését elkerüljük.

További információ:

Nyeste Orsolya
+36-1-268-4428
orsolya.nyeste@erstebank.hu