Tájékoztatjuk, hogy az Erste Bank rendszerein 2019. 07.19. 22:00 és 2019. 07.20. 6:00 között karbantartási munkálatokat végzünk. Ebben az időszakban a NetBank és MobilBank, Electra és Vállalati NetBank internetbanki és mobilalkalmazási szolgáltatások valamint a www.erstebank.hu nem, a TeleBank pedig korlátozottan lesznek elérhetőek.

Please note that Erste Bank will perform a scheduled maintenance between 10pm 19.07 and 6am 20.07. During this period Netbank and MobilBank, Electra and Corporate Netbank internet bank and mobile application services as well as the www.erstebank.hu will not be available. TeleBank services will also be limited.

Köszönjük türelmét! /Thank you for your patience.

További részletek/More details

2018 21 NOV.
Üzleti elemzések Nem változtatott a kamatokon az MNB

Nyeste Orsolya, szenior makrogazdasági elemző:

Változatlanok maradtak a kamatok a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának novemberi kamat-meghatározó ülése után. Ennek megfelelően az alapkamat továbbra is 0,9%-on, az egynapos betét kamat pedig -0,15%-on áll. A döntés teljesen összhangban volt az előzetesen várttal.

A kamatdöntést követően szokás szerint egy órával később publikált állásfoglalásában a jegybank ismét hangsúlyozta a monetáris politikai eszköztár szeptemberi átalakításának jelentőségét, illetve azt, hogy a jegybank felkészült a monetáris politika óvatos és fokozatos normalizációjára.

Az októberben 3,8%-ra emelkedő inflációra a vártnak megfelelően reflektált a jegybank. Hangsúlyozták, hogy a „headline” mutató megugrása zömmel a volatilis tételeknek volt köszönhető, miközben a fogyasztói árindex és az alapfolyamat-mutatók közötti különbözet számottevő maradt. Az inflációs ráta és az alapfolyamat-mutatók közötti különbség azonban csökken az év végén. Az inflációs cél fenntartható szerkezetben történő elérése továbbra is 2019 közepétől várható a jegybank szerint. Ehhez összességében a tanács megítélése szerint a laza monetáris kondíciók további fenntartása szükséges.

Kamat-előrejelzéseink, illetve a monetáris politika irányvonalára vonatkozó várakozásaink változatlanok maradnak a mai ülés után. Továbbra is úgy látjuk, hogy a döntően az erős belső kereslet által vezérelt növekedés, a várhatóan tovább emelkedő maginfláció, és a folyó fizetési mérleg várhatóan tovább csökkenő többletének köszönhetően jövőre már el kell, hogy induljon a jegybank a szigorítás irányába. A szigorító lépések pedig a nem konvencionális eszközök visszavételével kezdődhetnek majd. A nagy kérdés, hogy  a szeptemberben átalakított eszköztár milyen kombinációját veti be a jegybank, hogy ez a bankközi kamatok emelkedéséhez vezessen. Mindezekről azonban leghamarabb decemberben várhatunk bővebb információkat. Alapvárakozásunk továbbra is az, hogy a monetáris politika normalizálásának folyamata jövőre elindul, de csak lassan és fokozatosan megy végbe. A jegybanki alapkamat még vélhetően a jövő év végén is mindössze 0,9%-on áll majd.