Nyeste Orsolya, szenior makrogazdasági elemző:

Változatlanok maradtak a kamatok a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának novemberi kamat-meghatározó ülése után. Ennek megfelelően az alapkamat továbbra is 0,9%-on, az egynapos betét kamat pedig -0,15%-on áll. A döntés teljesen összhangban volt az előzetesen várttal.

A kamatdöntést követően szokás szerint egy órával később publikált állásfoglalásában a jegybank ismét hangsúlyozta a monetáris politikai eszköztár szeptemberi átalakításának jelentőségét, illetve azt, hogy a jegybank felkészült a monetáris politika óvatos és fokozatos normalizációjára. 

Az októberben 3,8%-ra emelkedő inflációra a vártnak megfelelően reflektált a jegybank. Hangsúlyozták, hogy a „headline” mutató megugrása zömmel a volatilis tételeknek volt köszönhető, miközben a fogyasztói árindex és az alapfolyamat-mutatók közötti különbözet számottevő maradt. Az inflációs ráta és az alapfolyamat-mutatók közötti különbség azonban csökken az év végén. Az inflációs cél fenntartható szerkezetben történő elérése továbbra is 2019 közepétől várható a jegybank szerint. Ehhez összességében a tanács megítélése szerint a laza monetáris kondíciók további fenntartása szükséges. 

Kamat-előrejelzéseink, illetve a monetáris politika irányvonalára vonatkozó várakozásaink változatlanok maradnak a mai ülés után. Továbbra is úgy látjuk, hogy a döntően az erős belső kereslet által vezérelt növekedés, a várhatóan tovább emelkedő maginfláció, és a folyó fizetési mérleg várhatóan tovább csökkenő többletének köszönhetően jövőre már el kell, hogy induljon a jegybank a szigorítás irányába. A szigorító lépések pedig a nem konvencionális eszközök visszavételével kezdődhetnek majd. A nagy kérdés, hogy  a szeptemberben átalakított eszköztár milyen kombinációját veti be a jegybank, hogy ez a bankközi kamatok emelkedéséhez vezessen. Mindezekről azonban leghamarabb decemberben várhatunk bővebb információkat. Alapvárakozásunk továbbra is az, hogy a monetáris politika normalizálásának folyamata jövőre elindul, de csak lassan és fokozatosan megy végbe. A jegybanki alapkamat még vélhetően a jövő év végén is mindössze 0,9%-on áll majd.

orsolya.nyeste@erstebank.hu