Nyeste Orsolya, szenior makrogazdasági elemző:

A Statisztikai Hivatal ma reggel tette közzé a harmadik negyedéves GDP adat részletes
bontását. A november közepén közzétett 4,8% éves szintű bővülést mutató adatot felfelé módosította a KSH, így a legfrissebb adatok szerint a magyar gazdaság 4,9%-os bővülést mutatott a harmadik negyedévben is. Negyedéves szinten 1,3%-kal nőtt a GDP az időszakban, ami szintén magasabb az előzetesen közzétett 1,2%-nál.

A részletes adatok lényegében megerősítették az előzetesen vártat: felhasználói oldalról nézve a belső kereslet impozáns bővülése jelentette a GDP növekedés hajtóerejét. A lakossági fogyasztás bővülését tovább segítették az emelkedő reálbérek, a kedvező munkapiaci helyzet, illetve a banki hitelezés felfutása. Összességében a háztartások tényleges fogyasztása éves szinten 4,7%-kal nőtt, azaz minimális lassulást mutatott csak a második negyedévre közzétett 4,8%-ról. Eközben a beruházások növekedése tovább gyorsult, 20%-ra éves szinten a második negyedéves 15%-ról.  A külkereskedelmi folyamatok alakulása már nem volt ennyire kedvező, hiszen az export éves szintű növekedése 3,4%-ra lassult, amit az import 5,9%-os növekedése kísért. Ennek eredményeképpen a nettó export GDP növekedéshez való hozzájárulása -1,7 százalékpont volt.
Termelési oldalon továbbra is a szolgáltatások és az építőipar jelentették a növekedés legfontosabb forrásait. Az ipar hozzáadott értékének növekedése jóval visszafogottabb volt, a mezőgazdaság teljesítménye viszont pozitív meglepetést okozott.

Ami a növekedési kilátásokat illeti, úgy gondoljuk, mivel hogy a bérek emelkedése feltehetően jövőre is kitart és magas maradhat a fogyasztói bizalom, a lakossági fogyasztás továbbra is stabil támasza marad a GDP bővülésének. Lassulhat viszont a beruházások növekedési üteme az unióból érkező források beáramlásának lassulásával, illetve a beruházási ciklus kifutásával párhozamosan.
Ami pedig a külkereskedelmi folyamatokat illeti, az exportkilátások bizonytalanabbá válásával párhuzamosan a nettó export GDP növekedéshez való hozzájárulása 2019-ben is negatív maradhat, és 2020-tól fordulhat enyhén pozitívba. Összességében a jövő évben így várakozásaik szerint 4% alá lassulhat a gazdasági növekedés üteme az idei évre várható 4,6-4,7% után.

További információ:

Nyeste Orsolya
+36-1-268-4428
orsolya.nyeste@erstebank.hu