A KSH ma reggel közzétett előzetes adatai szerint a külkereskedelmi mérleg októberben 293 millió eurót kitevő többletet mutatott a szeptemberi 248 millió euró után. A többlet magasabbnak bizonyult az általunk várt 205 millió eurónál, azonban a Bloomberg 386 millió eurós elemzői konszenzusától elmaradt.

Mindenképpen kedvezőnek mondható, hogy a korábbi hónapok haloványabb teljesítménye nyomán az export viszonylag jelentős ütemben, euróban számolva éves szinten 6,5%-kal nőtt. Ezt az import 9,7%-os éves növekedése kísérte októberben. A 2018-as év első tíz hónapjában összesen így 5,15 Mrd eurót tett ki a külkereskedelmi többlet.

Ami a kilátásokat illeti, továbbra is a külkereskedelmi mérleg többletének lassú csökkenését prognosztizáljuk. Az export kilátásai a globális növekedés-lassulástól való félelmek miatt némileg bizonytalanabbá váltak. Ugyanakkor az import növekedési üteme továbbra is magas marad, hiszen a hazai gazdasági növekedésének hajtóereje a belső kereslet maradhat 2019-ben is. Úgy gondoljuk, hogy a fenti tényezők - az alacsony és várhatóan csak lassan emelkedő hazai kamatok mellett - fundamentális oldalról továbbra sem támogatják a forint tartósabb felértékelődését.