Kedves Látogató!

Tájékoztatjuk, hogy a magyarországi Erste Bank Csoport elektronikus rendszerein
2019. január 25. 22:00 – 2019. január 26. 10:00 között
a lakossági NetBank megújítása miatt karbantartási munkálatokat végzünk.

Részletekért kattintson IDE

Dear Visitor,

Please note that we will perform planned and scheduled maintenance and development activities on the Erste Group Hungary NetBank service between 10 p.m., Friday, 25 January 2019 and 10 a.m., Saturday, 26 January 2019.

Please click HERE for the details.

2018 08 DEC.
Üzleti elemzések 293 millió euró volt a külkereskedelmi mérleg többlete októberben

A KSH ma reggel közzétett előzetes adatai szerint a külkereskedelmi mérleg októberben 293 millió eurót kitevő többletet mutatott a szeptemberi 248 millió euró után. A többlet magasabbnak bizonyult az általunk várt 205 millió eurónál, azonban a Bloomberg 386 millió eurós elemzői konszenzusától elmaradt.

Mindenképpen kedvezőnek mondható, hogy a korábbi hónapok haloványabb teljesítménye nyomán az export viszonylag jelentős ütemben, euróban számolva éves szinten 6,5%-kal nőtt. Ezt az import 9,7%-os éves növekedése kísérte októberben. A 2018-as év első tíz hónapjában összesen így 5,15 Mrd eurót tett ki a külkereskedelmi többlet.

Ami a kilátásokat illeti, továbbra is a külkereskedelmi mérleg többletének lassú csökkenését prognosztizáljuk. Az export kilátásai a globális növekedés-lassulástól való félelmek miatt némileg bizonytalanabbá váltak. Ugyanakkor az import növekedési üteme továbbra is magas marad, hiszen a hazai gazdasági növekedésének hajtóereje a belső kereslet maradhat 2019-ben is. Úgy gondoljuk, hogy a fenti tényezők - az alacsony és várhatóan csak lassan emelkedő hazai kamatok mellett - fundamentális oldalról továbbra sem támogatják a forint tartósabb felértékelődését.