Kedves Látogató!

Tájékoztatjuk, hogy a magyarországi Erste Bank Csoport elektronikus rendszerein
2019. január 25. 22:00 – 2019. január 26. 10:00 között
a lakossági NetBank megújítása miatt karbantartási munkálatokat végzünk.

Részletekért kattintson IDE

Dear Visitor,

Please note that we will perform planned and scheduled maintenance and development activities on the Erste Group Hungary NetBank service between 10 p.m., Friday, 25 January 2019 and 10 a.m., Saturday, 26 January 2019.

Please click HERE for the details.

2018 11 DEC.
Üzleti elemzések 3,1%-ra lassult az infláció novemberben

Nyeste Orsolya, szenior makrogazdasági elemző

Nagyot esett novemberben az éves infláció. Az októberi 3,8% után novemberben 3,1%-ra lassult a fogyasztói árak éves szintű növekedésének üteme. A lassulás önmagában nem volt meglepő, az üteme viszont meghaladta az előzetesen vártat, hiszen a Bloomberg elemzői konszenzusa 3,3%-os, a mi várakozásunk pedig 3,4%-os volt.
Havi szinten 0,3%-kal csökkentek az árak az év tizenegyedik hónapjában. Ezen belül a járműüzemanyag-árak 4,7%-os zuhanása a várttal összhangban volt, az élelmiszerek esetében mért mindössze 0,3%-os havi drágulás azonban alacsonyabbnak bizonyult az általunk vártnál. Ami viszont váratlan volt és vélhetően leginkább magyarázta a tényadat és az előrejelzések közötti különbségeket az minden bizonnyal a szolgáltatások árufőcsoportban mért 0,3%-os havi árcsökkenés. Segítette az infláció lassulását emellett az is, hogy a dohánytermékek esetében úgy tűnik, megállt az előző hónapok jövedéki adó-emelés okozta gyors drágulás.
Éves összehasonlításban az élelmiszerárak 4,5%-kal, a szolgáltatások árai még mindig mindössze 2,2%-kal nőttek, míg a járműüzemanyag-árak éves indexe 7,2%-ra lassult.
Az éves szintű maginflációs mutató a várt enyhe emelkedéssel szemben az októberi 2,6%-on stagnált.

Ami a kilátásokat illeti, mivel az üzemanyagok ára tovább esett decemberben, a decemberi éves inflációs mutató minden bizonnyal ismét 3% alatt lesz. 2019 elején – leginkább a bázishatás miatt ismét - 3% fölé kerülhet az infláció, az éves ráta a 3-3,5%-os sávban mozoghat az első negyedévben.  Eközben a maginflációs mutató fokozatosan emelkedhet, de úgy tűnik, hogy a vártnál lassabban éri el a 3%-ot. Éves átlagban úgy tűnik, hogy a 2019-es infláció sem fog érdemben eltérni az idei évre várt 2,9%-tól.

Úgy gondoljuk, hogy a fenti tényezők továbbra is lehetőséget nyújtanak a jegybanknak arra, hogy az alapvetően laza monetáris politikáját fenntartsa. Ennek megfelelően továbbra is csak lassú és fokozatos normalizációt várunk a monetáris politikában, amire fontos hatással lesz, hogy az EKB tesz-e és ha igen, milyen lépéseket jövőre a szigorítás irányába.

+36-1-268-4428