Nyeste Orsolya, szenior makrogazdasági elemző

Nagyot esett novemberben az éves infláció. Az októberi 3,8% után novemberben 3,1%-ra lassult a fogyasztói árak éves szintű növekedésének üteme. A lassulás önmagában nem volt meglepő, az üteme viszont meghaladta az előzetesen vártat, hiszen a Bloomberg elemzői konszenzusa 3,3%-os, a mi várakozásunk pedig 3,4%-os volt.
Havi szinten 0,3%-kal csökkentek az árak az év tizenegyedik hónapjában. Ezen belül a járműüzemanyag-árak 4,7%-os zuhanása a várttal összhangban volt, az élelmiszerek esetében mért mindössze 0,3%-os havi drágulás azonban alacsonyabbnak bizonyult az általunk vártnál. Ami viszont váratlan volt és vélhetően leginkább magyarázta a tényadat és az előrejelzések közötti különbségeket az minden bizonnyal a szolgáltatások árufőcsoportban mért 0,3%-os havi árcsökkenés. Segítette az infláció lassulását emellett az is, hogy a dohánytermékek esetében úgy tűnik, megállt az előző hónapok jövedéki adó-emelés okozta gyors drágulás.
Éves összehasonlításban az élelmiszerárak 4,5%-kal, a szolgáltatások árai még mindig mindössze 2,2%-kal nőttek, míg a járműüzemanyag-árak éves indexe 7,2%-ra lassult.
Az éves szintű maginflációs mutató a várt enyhe emelkedéssel szemben az októberi 2,6%-on stagnált. 

Ami a kilátásokat illeti, mivel az üzemanyagok ára tovább esett decemberben, a decemberi éves inflációs mutató minden bizonnyal ismét 3% alatt lesz. 2019 elején – leginkább a bázishatás miatt ismét - 3% fölé kerülhet az infláció, az éves ráta a 3-3,5%-os sávban mozoghat az első negyedévben.  Eközben a maginflációs mutató fokozatosan emelkedhet, de úgy tűnik, hogy a vártnál lassabban éri el a 3%-ot. Éves átlagban úgy tűnik, hogy a 2019-es infláció sem fog érdemben eltérni az idei évre várt 2,9%-tól. 

Úgy gondoljuk, hogy a fenti tényezők továbbra is lehetőséget nyújtanak a jegybanknak arra, hogy az alapvetően laza monetáris politikáját fenntartsa. Ennek megfelelően továbbra is csak lassú és fokozatos normalizációt várunk a monetáris politikában, amire fontos hatással lesz, hogy az EKB tesz-e és ha igen, milyen lépéseket jövőre a szigorítás irányába. 

 

További információ: 

Nyeste Orsolya
+36-1-268-4428
orsolya.nyeste@erstebank.hu