Nyeste Orsolya, szenior makrogazdasági elemző:

Változatlanok maradtak a kamatok a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának decemberi kamat-meghatározó ülése után. Ennek megfelelően az alapkamat továbbra is 0,9%-on, az egynapos betét kamat pedig -0,15%-on áll. A döntés teljesen összhangban volt az előzetesen várttal.

A kamatdöntést követően szokás szerint egy órával később publikált állásfoglalásában azonban némi olyan változtatást eszközölt a jegybank, melynek köszönhetően az állásfoglalás hangvétele egyértelműen szigorúbbá vált a korábbi hónapokban látottaknál. Ennek kapcsán két fontos dolgot azonosíthatunk:

  • Kikerült az állásfoglalásból az mondat, miszerint a tanács megítélése szerint az inflációs cél fenntartható eléréséhez a laza monetáris kondíciók további fenntartása szükséges
  • Kommunikációjában az MNB most sokkal inkább leválasztotta várható monetáris politikáját az Európai Központi Banktól várható monetáris politikától. Miután ugyanis nálunk az MNB szerint megnövekedett annak a valószínűsége, hogy a tartós tendenciákat megragadó adószűrt maginfláció 3% fölé emelkedik, miközben EKB laza monetáris kondíciói tovább maradhatnak fenn, a két tényező közül az MNB monetáris politikáját elsődlegesen a hazai tartós inflációs tendenciák alakulása határozza majd meg.

A közlemény ismét hangsúlyozta, hogy a jegybank felkészült a monetáris politika óvatos és fokozatos normalizációjára. Ennek során először a nem-konvencionális eszközökkel kapcsolatos lépésekre kerül majd sor. A normalizáció megkezdése pedig az inflációs alapfolyamatok függvénye lesz, így az elkövetkező időszak beérkező adatai lesznek meghatározóak a monetáris politikai döntések során.

Az inflációt illetően az állásfoglalás a „headline” infláció szokásosnál nagyobb mértékű változékonysága mellett a tartós inflációs tendenciák erősödésének növekvő valószínűségét hangsúlyozza. A jegybank várakozásai szerint az adószűrt maginfláció 3% fölé emelkedhet, majd a monetáris politika horizontján 3% közelében alakul. Eközben a 2019-es „headline” inflációra vonatkozó előrejelzését csökkentette a jegybank, a szeptemberi 3,1%-ról 2,9%-ra. 2020-ban és 2021-ben pedig 3%-os inflációt vár a jegybank. Az idei évi GDP növekedési előrejelzését 4,7%-ra emelte a jegybank a korábbi 4,4%-ról, míg a 2019-es GDP előrejelzése 3,5%-on változatlan maradt.

Kamat-előrejelzéseink változatlanok maradnak a mai ülés után.  A mai állásfoglalás lényegében összhangban van azzal a várakozásunkkal, hogy 2019-ben nálunk is elindul a normalizáció folyamata a monetáris politikában, és a bankközi kamatok lassú emelkedő pályára kerülnek majd. A 3 hónapos BUBOR kamatláb 2019 végén várakozásunk szerint 0,85%-on áll majd, miközben az alapkamat vélhetően az év egészében változatlanul 0,9%-on marad.  

 

Továbi információk

Nyeste Orsolya
Tel: +36 1 268 4428
E-mail: orsolya.nyeste@erstebank.hu