Kedves Látogató!

Tájékoztatjuk, hogy a magyarországi Erste Bank Csoport elektronikus rendszerein
2019. január 25. 22:00 – 2019. január 26. 10:00 között
a lakossági NetBank megújítása miatt karbantartási munkálatokat végzünk.

Részletekért kattintson IDE

Dear Visitor,

Please note that we will perform planned and scheduled maintenance and development activities on the Erste Group Hungary NetBank service between 10 p.m., Friday, 25 January 2019 and 10 a.m., Saturday, 26 January 2019.

Please click HERE for the details.

2018 19 DEC.
Sajtóközlemények Nem változtatott a kamatokon az MNB

Nyeste Orsolya, szenior makrogazdasági elemző:

Változatlanok maradtak a kamatok a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának decemberi kamat-meghatározó ülése után. Ennek megfelelően az alapkamat továbbra is 0,9%-on, az egynapos betét kamat pedig -0,15%-on áll. A döntés teljesen összhangban volt az előzetesen várttal.

A kamatdöntést követően szokás szerint egy órával később publikált állásfoglalásában azonban némi olyan változtatást eszközölt a jegybank, melynek köszönhetően az állásfoglalás hangvétele egyértelműen szigorúbbá vált a korábbi hónapokban látottaknál. Ennek kapcsán két fontos dolgot azonosíthatunk:

• Kikerült az állásfoglalásból az mondat, miszerint a tanács megítélése szerint az inflációs cél fenntartható eléréséhez a laza monetáris kondíciók további fenntartása szükséges
  • Kommunikációjában az MNB most sokkal inkább leválasztotta várható monetáris politikáját az Európai Központi Banktól várható monetáris politikától. Miután ugyanis nálunk az MNB szerint megnövekedett annak a valószínűsége, hogy a tartós tendenciákat megragadó adószűrt maginfláció 3% fölé emelkedik, miközben EKB laza monetáris kondíciói tovább maradhatnak fenn, a két tényező közül az MNB monetáris politikáját elsődlegesen a hazai tartós inflációs tendenciák alakulása határozza majd meg.

A közlemény ismét hangsúlyozta, hogy a jegybank felkészült a monetáris politika óvatos és fokozatos normalizációjára. Ennek során először a nem-konvencionális eszközökkel kapcsolatos lépésekre kerül majd sor. A normalizáció megkezdése pedig az inflációs alapfolyamatok függvénye lesz, így az elkövetkező időszak beérkező adatai lesznek meghatározóak a monetáris politikai döntések során.

Az inflációt illetően az állásfoglalás a „headline” infláció szokásosnál nagyobb mértékű változékonysága mellett a tartós inflációs tendenciák erősödésének növekvő valószínűségét hangsúlyozza. A jegybank várakozásai szerint az adószűrt maginfláció 3% fölé emelkedhet, majd a monetáris politika horizontján 3% közelében alakul. Eközben a 2019-es „headline” inflációra vonatkozó előrejelzését csökkentette a jegybank, a szeptemberi 3,1%-ról 2,9%-ra. 2020-ban és 2021-ben pedig 3%-os inflációt vár a jegybank. Az idei évi GDP növekedési előrejelzését 4,7%-ra emelte a jegybank a korábbi 4,4%-ról, míg a 2019-es GDP előrejelzése 3,5%-on változatlan maradt.

Kamat-előrejelzéseink változatlanok maradnak a mai ülés után.  A mai állásfoglalás lényegében összhangban van azzal a várakozásunkkal, hogy 2019-ben nálunk is elindul a normalizáció folyamata a monetáris politikában, és a bankközi kamatok lassú emelkedő pályára kerülnek majd. A 3 hónapos BUBOR kamatláb 2019 végén várakozásunk szerint 0,85%-on áll majd, miközben az alapkamat vélhetően az év egészében változatlanul 0,9%-on marad.

Továbi információk

Tel: +36 1 268 4428