A KSH ma reggel közzétett előzetes adatai szerint a külkereskedelmi mérleg novemberben 496 millió eurót kitevő többletet mutatott az októberi 304 millió euró után. Az export euróban számított értéke éves szinten 4,7%-kal emelkedett, amit az import 7,3%-os növekedése kísért. Az év első tizenegy hónapjában 5,7 Mrd euró volt a külkereskedelmi többlet.

Ami a kilátásokat illeti, a most bejövő friss adatok nem adnak okot a változtatásra: továbbra is a külkereskedelmi mérleg többletének lassú csökkenését prognosztizáljuk. Az export kilátásai a kedvezőtlenebbé váló európai konjunkturális kilátások, a rosszabb üzleti klíma miatt bizonytalanabbá váltak. Ugyanakkor az import növekedési üteme továbbra is magas maradhat, hiszen a hazai gazdasági növekedésének hajtóereje a belső kereslet maradhat 2019-ben is. Az export/import olló alakulása ennek megfelelően tovább csökkenő külkereskedelmi többletet sugall az elkövetkező hónapokra. Ennek megfelelően úgy véljük, hogy az áruforgalmi többlet 2019-ben jóval alacsonyabb lesz a 2018-asnál. 2020-ra azonban - a fokozatosan kiépülő új exportkapacitások termőre fordulásával párhuzamosan – ismét javulást várunk.

Úgy gondoljuk, hogy az egyensúlyi tényezők - az alacsony és várhatóan csak lassan emelkedő hazai kamatok mellett - fundamentális oldalról továbbra sem támogatják a forint tartósabb felértékelődését. Pontbecslésünk az EURHUF árfolyamra ennek megfelelően 325 marad.

További információ:

Nyeste Orsolya
+36-1-268-4428
orsolya.nyeste@erstebank.hu