Nyeste Orsolya, szenior makrogazdasági elemző:

Változatlanok maradtak a kamatok a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának mai kamat-meghatározó ülése után. Ennek megfelelően az alapkamat továbbra is 0,9%-on, az egynapos betét kamat pedig -0,15%-on áll. A döntés teljesen összhangban volt az előzetesen várttal.

A jegybanki állásfoglalás hangvétele már tavaly decemberben szigorúbbá vált, egyrészt az év végével kikerült belőle, hogy a laza monetáris politika fenntartására van szükség, emellett az MNB valamelyest „leválasztotta” magát az EKB-ról és fókuszába egyértelműen az adószűrt maginflációt helyezte. A ma közzétett januári állásfoglalás lényegében a decemberi állásfoglalásban leírtakat nyomatékosította ismét. A jegybank ismét felhívta a figyelmet arra, hogy a „headline“ inflációs mutató változékonysága számottevően növekedett (lényegében az olajárak miatt), azonban a tartós folyamatokat megragadó mutatók a mögöttes árnyomás folytatólagos erősödésére utalnak a magyar gazdaságban. Ugyanakkor a jegybanki közlemény azt is sugallja, hogy a globális növekedés-lassulás lefelé mutató kockázatot jelenthet az importált infláció kapcsán.

A közlemény ismét hangsúlyozta, hogy a jegybank felkészült a monetáris politika óvatos és fokozatos normalizációjára. Ennek során először a nem-konvencionális eszközökkel kapcsolatos lépésekre kerül majd sor. A monetáris kondíciókat előretekintve a jegybank két eszköz, a forintlikviditást nyújtó FX-swap állomány és a kamatfolyosó optimális kombinációjával alakítja ki. A normalizáció megkezdése pedig az inflációs alapfolyamatok függvénye lesz, így az elkövetkező időszak beérkező adatai lesznek meghatározóak a monetáris politikai döntések során.

A mai állásfoglalás lényegében összhangban van azzal a várakozásunkkal, hogy 2019-ben nálunk is elindul a normalizáció folyamata a monetáris politikában, és a bankközi kamatok lassú emelkedő pályára kerülnek majd. A normalizáció megkezdésének időpontja azonban továbbra sem egyértelmű, és várakozásunk szerint az első negyedévben még nem tesz érdemi lépést a jegybank ebbe az irányba. Mindenesetre a 3 hónapos BUBOR kamatláb 2019 végén várakozásunk szerint megközelíti az alapkamat szintjét, miközben maga az alapkamat vélhetően az év egészében változatlanul 0,9%-on marad. Az alapkamat emelését nem is várjuk 2020 második fele előtt. 

Nyeste Orsolya
1138 Budapest, Népfürdő utca 24-26.
Tel: +36 1 268 4428
E-mail: orsolya.nyeste@erstebank.hu