Tájékoztatjuk ügyfeleinket, hogy a magyarországi Erste Bank Csoport elektronikus rendszerein 2019. május 24-26. között tervezett, a Bankok számára kötelezően előírt rendszer-karbantartási munkálatokat végzünk, amely több szolgáltatásunk (NetBank, Electra, mobilalkalmazások, TeleBank) működését is
befolyásolja.

Please note, that due to system maintenance Works during the weekend  of 24-26 of May, 2019 the Erste NetBank, NetBank for Corporate Customers and MobilBank operation may be suspended. The maintenance and developments are also for your future convenience. Thank you for your patience and understanding.

A részletekért kattintson! / Please click for more details

2019 30 JAN.
Üzleti elemzések Nem változtatott a kamatokon az MNB

Nyeste Orsolya, szenior makrogazdasági elemző:

Változatlanok maradtak a kamatok a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának mai kamat-meghatározó ülése után. Ennek megfelelően az alapkamat továbbra is 0,9%-on, az egynapos betét kamat pedig -0,15%-on áll. A döntés teljesen összhangban volt az előzetesen várttal.

A jegybanki állásfoglalás hangvétele már tavaly decemberben szigorúbbá vált, egyrészt az év végével kikerült belőle, hogy a laza monetáris politika fenntartására van szükség, emellett az MNB valamelyest „leválasztotta” magát az EKB-ról és fókuszába egyértelműen az adószűrt maginflációt helyezte. A ma közzétett januári állásfoglalás lényegében a decemberi állásfoglalásban leírtakat nyomatékosította ismét. A jegybank ismét felhívta a figyelmet arra, hogy a „headline“ inflációs mutató változékonysága számottevően növekedett (lényegében az olajárak miatt), azonban a tartós folyamatokat megragadó mutatók a mögöttes árnyomás folytatólagos erősödésére utalnak a magyar gazdaságban. Ugyanakkor a jegybanki közlemény azt is sugallja, hogy a globális növekedés-lassulás lefelé mutató kockázatot jelenthet az importált infláció kapcsán.

A közlemény ismét hangsúlyozta, hogy a jegybank felkészült a monetáris politika óvatos és fokozatos normalizációjára. Ennek során először a nem-konvencionális eszközökkel kapcsolatos lépésekre kerül majd sor. A monetáris kondíciókat előretekintve a jegybank két eszköz, a forintlikviditást nyújtó FX-swap állomány és a kamatfolyosó optimális kombinációjával alakítja ki. A normalizáció megkezdése pedig az inflációs alapfolyamatok függvénye lesz, így az elkövetkező időszak beérkező adatai lesznek meghatározóak a monetáris politikai döntések során.

A mai állásfoglalás lényegében összhangban van azzal a várakozásunkkal, hogy 2019-ben nálunk is elindul a normalizáció folyamata a monetáris politikában, és a bankközi kamatok lassú emelkedő pályára kerülnek majd. A normalizáció megkezdésének időpontja azonban továbbra sem egyértelmű, és várakozásunk szerint az első negyedévben még nem tesz érdemi lépést a jegybank ebbe az irányba. Mindenesetre a 3 hónapos BUBOR kamatláb 2019 végén várakozásunk szerint megközelíti az alapkamat szintjét, miközben maga az alapkamat vélhetően az év egészében változatlanul 0,9%-on marad. Az alapkamat emelését nem is várjuk 2020 második fele előtt.

1138 Budapest, Népfürdő utca 24-26.
Tel: +36 1 268 4428
E-mail: orsolya.nyeste@erstebank.hu