Tájékoztatjuk ügyfeleinket, hogy a magyarországi Erste Bank Csoport elektronikus rendszerein 2019. május 24-26. között tervezett, a Bankok számára kötelezően előírt rendszer-karbantartási munkálatokat végzünk, amely több szolgáltatásunk (NetBank, Electra, mobilalkalmazások, TeleBank) működését is
befolyásolja.

Please note, that due to system maintenance Works during the weekend  of 24-26 of May, 2019 the Erste NetBank, NetBank for Corporate Customers and MobilBank operation may be suspended. The maintenance and developments are also for your future convenience. Thank you for your patience and understanding.

A részletekért kattintson! / Please click for more details

2019 08 FEBR.
Üzleti elemzések 398 millió euró volt a külkereskedelmi mérleg többlete tavaly decemberben

A KSH ma reggel közzétett előzetes adatai alapján a külkereskedelmi mérleg többlete decemberben 398 millió eurót tett ki, ami lényegében összhangban volt az általunk várt 380 millió euróval. Az euróban számított export éves szinten 2,7%-kal, az import pedig 5,4%-kal nőtt, azaz fennmaradt az elmúlt hónapokra jellemző tendencia, miszerint az import bővülése meghaladja az exportét. 2018 egészében összességében így 6 Mrd euró volt a külkereskedelmi mérleg többlete a 2017-ben látott 8,1 Mrd eurót követően. 

Az idei évre vonatkozóan továbbra is a külkereskedelmi mérleg többletek csökkenésének folytatódását prognosztizáljuk. Az export kilátásai a kedvezőtlenebbé vált európai konjunkturális kilátások, a rosszabb üzleti klíma miatt bizonytalanabbá váltak. Ugyanakkor az import növekedési üteme továbbra is magas maradhat, hiszen a hazai gazdasági növekedésének hajtóereje a belső kereslet maradhat 2019-ben is. Az export/import olló alakulása ennek megfelelően tovább csökkenő külkereskedelmi többleteket sugall az elkövetkező hónapokra. Ennek megfelelően úgy véljük, hogy az áruforgalmi többlet 2019-ben alacsonyabb lesz a tavalyi évben látottnál, és a 4-4,5 Mrd eurós tartományba eshet vissza. 2020-ra azonban - a fokozatosan kiépülő új exportkapacitások termőre fordulásával párhuzamosan – ismét emelkedő külkereskedelmi többletet várunk. Az idei év így várhatóan egy lokális mélypontot jelent majd a külkereskedelmi mérleg többletének nagyságában.

További információ: 

Nyeste Orsolya

+36-1-268-4428

orsolya.nyeste@erstebank.hu