Nyeste Orsolya, szenior makrogazdasági elemző

A Statisztikai Hivatal ma reggel közzétett adatai szerint a decemberi 2,7%-on maradt a fogyasztói árak éves szintű növekedésének üteme januárban is. A tényadat az általunk vártnál kissé magasabb lett, míg a széles értelemben vett elemzői konszenzussal összhangban alakult. 

A legtöbb fogyasztói árkategóriában a vártnak megfelelően alakultak a folyamatok, kivéve az alkohol- és a dohánytermékek áralakulását. Ez utóbbiak esetében ugyanis igen jelentős, havi szinten 2,2%-os drágulást mutatott a statisztika, ami meghaladta az általunk vártat, miután a népegészségügyi termékadó mértékének emelése és kiterjesztése, illetve a jövedéki adó emelése igen gyorsan megmutatkozott a fogyasztói árakban. A fenti adóváltozásoknak nagy szerepe volt abban is, hogy a maginflációs mutató a decemberi 2,8%-ról januárra 3,2%-ra ugrott, s így lényegében a maginfláció emelkedésének mértéke volt a mostani inflációs statisztika legnagyobb meglepetése.

Az MNB által publikált adószűrt maginfláció emelkedése moderáltabb volt, s az MNB által kiemelten figyelt mutató „csak“ 3%-on állt januárban éves szinten a decemberi 2,9% után, lényegében összhangban a várttal. Ugyanakkor az, hogy az adószűrt maginflációs mutató is elérte a 3%-ot, mindenképpen arra utal, hogy a vártnak megfelelően az idén elindulhat a monetáris politika normalizálásának folyamata.

Ami az inflációs kilátásokat illeti, a teljes inflációs mutató az elkövetkező hónapokban emelkedhet, s márciusra várhatóan ismét meghaladja a 3%-ot éves szinten. Ez után azonban a bázishatás lassulást sugall, és az év nagy részében kicsivel 3% alatt maradhat a mutató. A gazdaság mögöttes folyamatai alapján (bérek emelkedése, erős fogyasztás) az adószűrt maginfláció február-márciusban 3% fölé kerülhet. Véleményünk szerint így a monetáris politika normalizálásának kérdése ismét napirendre kerülhet, és az első ez irányba tett lépések a második negyedévben megtörténhetnek. Továbbra is úgy látjuk azonban, hogy a normalizáció folyamata lassú és elnyújtott lesz, amire a globális inflációs környezetben és a kamatvárakozásokban az elmúlt időszakban bekövetkező változások is teret adnak a jegybanknak. Továbbra sem várjuk, hogy a bankközi kamatlábak az év vége előtt elérik a jegybanki alapkamat 0,9%-os szintjét. 

További információ:

 Nyeste Orsolya
+36-1-268-4428
orsolya.nyeste@erstebank.hu