Tájékoztatjuk ügyfeleinket, hogy a magyarországi Erste Bank Csoport elektronikus rendszerein 2019. május 24-26. között tervezett, a Bankok számára kötelezően előírt rendszer-karbantartási munkálatokat végzünk, amely több szolgáltatásunk (NetBank, Electra, mobilalkalmazások, TeleBank) működését is
befolyásolja.

Please note, that due to system maintenance Works during the weekend  of 24-26 of May, 2019 the Erste NetBank, NetBank for Corporate Customers and MobilBank operation may be suspended. The maintenance and developments are also for your future convenience. Thank you for your patience and understanding.

A részletekért kattintson! / Please click for more details

2019 12 FEBR.
Üzleti elemzések 2,7%-on maradt az infláció januárban

Nyeste Orsolya, szenior makrogazdasági elemző

A Statisztikai Hivatal ma reggel közzétett adatai szerint a decemberi 2,7%-on maradt a fogyasztói árak éves szintű növekedésének üteme januárban is. A tényadat az általunk vártnál kissé magasabb lett, míg a széles értelemben vett elemzői konszenzussal összhangban alakult.

A legtöbb fogyasztói árkategóriában a vártnak megfelelően alakultak a folyamatok, kivéve az alkohol- és a dohánytermékek áralakulását. Ez utóbbiak esetében ugyanis igen jelentős, havi szinten 2,2%-os drágulást mutatott a statisztika, ami meghaladta az általunk vártat, miután a népegészségügyi termékadó mértékének emelése és kiterjesztése, illetve a jövedéki adó emelése igen gyorsan megmutatkozott a fogyasztói árakban. A fenti adóváltozásoknak nagy szerepe volt abban is, hogy a maginflációs mutató a decemberi 2,8%-ról januárra 3,2%-ra ugrott, s így lényegében a maginfláció emelkedésének mértéke volt a mostani inflációs statisztika legnagyobb meglepetése.

Az MNB által publikált adószűrt maginfláció emelkedése moderáltabb volt, s az MNB által kiemelten figyelt mutató „csak“ 3%-on állt januárban éves szinten a decemberi 2,9% után, lényegében összhangban a várttal. Ugyanakkor az, hogy az adószűrt maginflációs mutató is elérte a 3%-ot, mindenképpen arra utal, hogy a vártnak megfelelően az idén elindulhat a monetáris politika normalizálásának folyamata.

Ami az inflációs kilátásokat illeti, a teljes inflációs mutató az elkövetkező hónapokban emelkedhet, s márciusra várhatóan ismét meghaladja a 3%-ot éves szinten. Ez után azonban a bázishatás lassulást sugall, és az év nagy részében kicsivel 3% alatt maradhat a mutató. A gazdaság mögöttes folyamatai alapján (bérek emelkedése, erős fogyasztás) az adószűrt maginfláció február-márciusban 3% fölé kerülhet. Véleményünk szerint így a monetáris politika normalizálásának kérdése ismét napirendre kerülhet, és az első ez irányba tett lépések a második negyedévben megtörténhetnek. Továbbra is úgy látjuk azonban, hogy a normalizáció folyamata lassú és elnyújtott lesz, amire a globális inflációs környezetben és a kamatvárakozásokban az elmúlt időszakban bekövetkező változások is teret adnak a jegybanknak. Továbbra sem várjuk, hogy a bankközi kamatlábak az év vége előtt elérik a jegybanki alapkamat 0,9%-os szintjét.

+36-1-268-4428