Tájékoztatjuk ügyfeleinket, hogy a magyarországi Erste Bank Csoport elektronikus rendszerein 2020. 03. 27. 22:00 óra és 2020. 03. 28. 02:00 óra közötti időszakban tervezett és ütemezett karbantartási munkálatokat végzünk, amely digitális szolgáltatásaink működését befolyásolhatja.

We hereby inform you that planned maintenance and development activities will be performed this Friday and Saturday on certain electronic systems of the Hungarian Erste Group, affecting the following dates and services: Between 10:00 p.m. on March 27, 2020 and 2 a. m. on March 28, 2020 the operation of digital services will be suspended.

Kattintson a részletekért! / Please click here for details

Nyeste Orsolya, szenior makrogazdasági elemző

A Statisztikai Hivatal ma reggel tette közzé a tavalyi negyedik negyedéves GDP-re vonatkozó első gyorsbecslését. Meglepetésre a gazdaság a harmadik negyedéves kiemelkedő 4,9%-os éves szintű növekedési ütemről tovább gyorsult, s így éves szinten a GDP növekedése 5%-os volt. Az adat magasabb lett az általunk várt 4,4%-nál, illetve a Bloomberg 4,6%-os elemzői konszenzusánál is. A megelőző negyedévhez képest is erős maradt a növekedés, a negyedéves növekedési ráta 1,1%-os volt tavaly október-decemberben. A 2018-as év egészében így 4,8%-kal bővült éves szinten a magyar gazdaság.

A növekedés szerkezete egyelőre nem ismert, hiszen a részletes adatokat majd március 1-én publikálja a KSH. A hivatal szűkszavú kommentárja szerint a növekedéshez a legtöbb nemzetgazdasági ág hozzájárult, a legnagyobb mértékben a piaci alapú szolgáltatások. Mindez azt sugallja, hogy ha a termelői oldalon a piaci szolgáltatások növekedéshez való hozzájárulása volt a legerősebb, ez párhuzamba hozható azzal, hogy felhasználói oldalon a háztartások fogyasztása a vártnál jobban alakulhatott, és vélhetően nem mutatott lassulást a harmadik negyedévhez képest. Erős maradhatott a beruházások teljesítménye is, s emellett úgy tűnik, hogy a dacára annak, hogy a negyedik negyedévben főbb exportpiacainkon már romlott a gazdaság teljesítménye, az ipari export GDP növekedéshez való hozzájárulása valamelyest javulhatott a harmadik negyedévvel összehasonlítva.

Ami az idei évi kilátásokat illeti, úgy véljük, hogy a belső kereslet növekedéshez való hozzájárulása 2019-ben is erős marad. A munkapiac továbbra is szűk, a bérek emelkedése várhatóan folytatódik, míg a fogyasztói bizalom is magas szinten látszik stabilizálódni. Azonban a 2018-ban látott kiemelkedő beruházás-növekedés az idén már lassulhat. Mindemellett komoly bizonytalanságok látszanak az exportkilátások közül, hiszen egy általános globális konjunktúra-romlásának – különösen, ha az leginkább az Eurózónát érinti negatívan - nyitottsága révén vélhetően a magyar gazdaság sem tud tartósan ellenállni. Összességében úgy látjuk, hogy az idei évben is erős maradhat a GDP növekedése és a gazdaság éves szinten 3,6%-kal bővülhet 2019-ben várakozásunk szerint.

A növekedés várt szerkezetének köszönhetően, az külkereskedelmi mérleg és a folyó fizetési mérleg többletének lassú csökkenése az idén is folytatódhat, míg a maginfláció is 3% körül maradhat. Ennek megfelelően a közeljövőben a monetáris politika laza irányvonala változhat, és a laza monetáris kondíciók lassú normalizálása a második negyedévben vélhetően megindul majd.

+36-1-268-4428