Nyeste Orsolya, szenior makrogazdasági elemző:

Változatlanok maradtak a kamatok a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának mai kamat-meghatározó ülése után. Ennek megfelelően az alapkamat továbbra is 0,9%-on, az egynapos betét kamat pedig -0,15%-on áll. A döntés teljesen összhangban volt az előzetesen várttal.

A kamatdöntés bejelentése után egy órával később publikált közlemény nem tartalmazott lényeges változásokat az egy hónappal korábban közzétetthez képest. A monetáris tanács ismét hangsúlyozta, hogy a jegybank felkészült a monetáris politika óvatos és fokozatos normalizációjára. Ennek során először a nem-konvencionális eszközökkel kapcsolatos lépésekre kerül majd sor.  A monetáris kondíciókat előretekintve a jegybank két eszköz, a forintlikviditást nyújtó FX-swap állomány és a kamatfolyosó optimális kombinációjával alakítja ki. A normalizáció megkezdése pedig az inflációs alapfolyamatok függvénye lesz, így az elkövetkező időszak beérkező adatai lesznek meghatározóak a monetáris politikai döntések során.

Az MNB által kiemelten figyelt adószűrt maginfláció januárban elérte a 3%-ot. Továbbra is úgy látjuk, hogy a jegybank tartósan is 3% felett szeretné látni a mutatót, mielőtt hozzálát az érdemi normalizációhoz. Erre utalhat a közlemény azon mondata, miszerint „az adószűrt maginfláció emelkedése a következő negyedévekben is folytatódhat, amelyet a Monetáris Tanács az inflációs cél fenntartható elérése szempontjából értékel”. Mindez továbbra is azt sugallja, hogy a normalizáció folyamata lassú, elnyújtott lesz. Bár az O/N betéti kamat márciusi végi kisebb emelését elképzelhetően tartjuk, az FX-swap-okon keresztüli normalizáció kezdete vélhetően a második vagy a harmadik negyedévre csúszik. Ráadásul a külső piaci környezet is támogató: a fejlett piaci hozamok mélyen vannak, emellett nem kizárt, hogy az EKB is hamarosan módosítani fog a mostani forward guidance-on, és így az első európai kamatemelés időpontja a jövő évre tolódhat. A fentiek összességében azt jelenhetik, hogy az MNB-nek továbbra is van tere arra, hogy az idei évben induló normalizációt csak lassan, fokozatosan vigye végbe.

A márciusi üléstől azt várjuk, hogy a fenti kérdéskörben – az új Inflációs Jelentés számainak ismeretében – konkrétabban is megnyilatkozik a jegybank.

Alapvárakozásunk szerint a 3 hónapos BUBOR kamatláb 2019 végén közelíti meg az alapkamat szintjét, miközben maga az alapkamat vélhetően az év egészében változatlanul 0,9%-on marad. Az alapkamat emelését nem is várjuk 2020 második fele előtt.

Nyeste Orsolya
Makrogazdasági elemző
Erste Bank Hungary Zrt.
1138 Budapest, Népfürdő utca 24-26.
Tel: +36 1 268 4428
E-mail: orsolya.nyeste@erstebank.hu