Tájékoztatjuk ügyfeleinket, hogy a magyarországi Erste Bank Csoport elektronikus rendszerein 2020. 03. 27. 22:00 óra és 2020. 03. 28. 02:00 óra közötti időszakban tervezett és ütemezett karbantartási munkálatokat végzünk, amely digitális szolgáltatásaink működését befolyásolhatja.

We hereby inform you that planned maintenance and development activities will be performed this Friday and Saturday on certain electronic systems of the Hungarian Erste Group, affecting the following dates and services: Between 10:00 p.m. on March 27, 2020 and 2 a. m. on March 28, 2020 the operation of digital services will be suspended.

Kattintson a részletekért! / Please click here for details

Nyeste Orsolya, szenior makrogazdasági elemző:

Változatlanok maradtak a kamatok a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának mai kamat-meghatározó ülése után. Ennek megfelelően az alapkamat továbbra is 0,9%-on, az egynapos betét kamat pedig -0,15%-on áll. A döntés teljesen összhangban volt az előzetesen várttal.

A kamatdöntés bejelentése után egy órával később publikált közlemény nem tartalmazott lényeges változásokat az egy hónappal korábban közzétetthez képest. A monetáris tanács ismét hangsúlyozta, hogy a jegybank felkészült a monetáris politika óvatos és fokozatos normalizációjára. Ennek során először a nem-konvencionális eszközökkel kapcsolatos lépésekre kerül majd sor.  A monetáris kondíciókat előretekintve a jegybank két eszköz, a forintlikviditást nyújtó FX-swap állomány és a kamatfolyosó optimális kombinációjával alakítja ki. A normalizáció megkezdése pedig az inflációs alapfolyamatok függvénye lesz, így az elkövetkező időszak beérkező adatai lesznek meghatározóak a monetáris politikai döntések során.

Az MNB által kiemelten figyelt adószűrt maginfláció januárban elérte a 3%-ot. Továbbra is úgy látjuk, hogy a jegybank tartósan is 3% felett szeretné látni a mutatót, mielőtt hozzálát az érdemi normalizációhoz. Erre utalhat a közlemény azon mondata, miszerint „az adószűrt maginfláció emelkedése a következő negyedévekben is folytatódhat, amelyet a Monetáris Tanács az inflációs cél fenntartható elérése szempontjából értékel”. Mindez továbbra is azt sugallja, hogy a normalizáció folyamata lassú, elnyújtott lesz. Bár az O/N betéti kamat márciusi végi kisebb emelését elképzelhetően tartjuk, az FX-swap-okon keresztüli normalizáció kezdete vélhetően a második vagy a harmadik negyedévre csúszik. Ráadásul a külső piaci környezet is támogató: a fejlett piaci hozamok mélyen vannak, emellett nem kizárt, hogy az EKB is hamarosan módosítani fog a mostani forward guidance-on, és így az első európai kamatemelés időpontja a jövő évre tolódhat. A fentiek összességében azt jelenhetik, hogy az MNB-nek továbbra is van tere arra, hogy az idei évben induló normalizációt csak lassan, fokozatosan vigye végbe.

A márciusi üléstől azt várjuk, hogy a fenti kérdéskörben – az új Inflációs Jelentés számainak ismeretében – konkrétabban is megnyilatkozik a jegybank.

Alapvárakozásunk szerint a 3 hónapos BUBOR kamatláb 2019 végén közelíti meg az alapkamat szintjét, miközben maga az alapkamat vélhetően az év egészében változatlanul 0,9%-on marad. Az alapkamat emelését nem is várjuk 2020 második fele előtt.

Makrogazdasági elemző
Erste Bank Hungary Zrt.
1138 Budapest, Népfürdő utca 24-26.
Tel: +36 1 268 4428
E-mail: orsolya.nyeste@erstebank.hu