Varga Zsombor, junior makrogazdasági elemző:

A Statisztikai Hivatal ma reggel tette közzé a negyedik negyedéves GDP adat részletes bontását. A február közepén közzétett 5,0% éves szintű bővülést mutató adatot felfelé módosította a KSH, így a legfrissebb adatok szerint a magyar gazdaság 5,1%-os bővülést mutatott október-decemberben. Negyedéves szinten 1,0%-kal nőtt a GDP az időszakban, ami viszont alacsonyabb, mint az előzetesen közzétett 1,1%-os növekedés. 2018 egészében 4,9%-kal nőtt a GDP.

A részletes adatok lényegében megerősítették az előzetesen vártat: felhasználói oldalról nézve a belső kereslet impozáns bővülése jelentette a GDP növekedés hajtóerejét. A lakossági fogyasztás bővülését tovább segítették az emelkedő reálbérek, a kedvező munkapiaci helyzet, illetve a banki hitelezés felfutása. Összességében a háztartások tényleges fogyasztása éves szinten 4,3%-kal nőtt. A beruházások 17,2%-os bővülése továbbra is magasnak mondható, bár lassult a harmadik negyedévben közzétett 20,0%-os növekedéshez képest. Az export magára talált, 5,6%-os volumennövekedést mutatott fel, ugyanakkor ez nem tudta ellensúlyozni az import 8,2%-os növekedését, így a nettó export hozzájárulása ismét a negatív tartományban mozgott, -1,7%pont lett.

Termelési oldalon erős maradt a szolgáltatások és az építőipar hozzájárulása. Emellett az ipar is magára talált, így 4,1%-os növekedése éppen megelőzte a 3,9%-kal bővülő szolgáltatásnövekedést. A mezőgazdaság is magas, 8% feletti növekedést könyvelhetett el.

Ami a növekedési kilátásokat illeti, úgy gondoljuk, mivel hogy a bérek emelkedése feltehetően az idén is kitart és magas maradhat a fogyasztói bizalom, a lakossági fogyasztás továbbra is stabil támasza marad a GDP bővülésének. Lassulhat viszont a beruházások növekedési üteme az unióból érkező források beáramlásának lassulásával, bár a stabilan teljesítő építőipar részben ellensúlyozhatja ezt a tendenciát.

Ami pedig a külkereskedelmi folyamatokat illeti, az exportkilátások bizonytalanabbá válásával párhuzamosan a nettó export GDP növekedéshez való hozzájárulása 2019-ben is negatív maradhat, és 2020-tól fordulhat enyhén pozitívba. Összességében az idén így várakozásaink szerint a 3,5%-4%-os növekedési sávba lassulhat a gazdasági növekedés üteme a tavalyi évben tapasztalt 4,9%-os bővülést követően.

További információ:

Varga Zsombor
+36-1-373-2830
zsombor.varga@erstebank.hu