Tájékoztatjuk ügyfeleinket, hogy a magyarországi Erste Bank Csoport elektronikus rendszerein 2020. 03. 27. 22:00 óra és 2020. 03. 28. 02:00 óra közötti időszakban tervezett és ütemezett karbantartási munkálatokat végzünk, amely digitális szolgáltatásaink működését befolyásolhatja.

We hereby inform you that planned maintenance and development activities will be performed this Friday and Saturday on certain electronic systems of the Hungarian Erste Group, affecting the following dates and services: Between 10:00 p.m. on March 27, 2020 and 2 a. m. on March 28, 2020 the operation of digital services will be suspended.

Kattintson a részletekért! / Please click here for details

Varga Zsombor, junior makrogazdasági elemző:

A Statisztikai Hivatal ma reggel tette közzé a negyedik negyedéves GDP adat részletes bontását. A február közepén közzétett 5,0% éves szintű bővülést mutató adatot felfelé módosította a KSH, így a legfrissebb adatok szerint a magyar gazdaság 5,1%-os bővülést mutatott október-decemberben. Negyedéves szinten 1,0%-kal nőtt a GDP az időszakban, ami viszont alacsonyabb, mint az előzetesen közzétett 1,1%-os növekedés. 2018 egészében 4,9%-kal nőtt a GDP.

A részletes adatok lényegében megerősítették az előzetesen vártat: felhasználói oldalról nézve a belső kereslet impozáns bővülése jelentette a GDP növekedés hajtóerejét. A lakossági fogyasztás bővülését tovább segítették az emelkedő reálbérek, a kedvező munkapiaci helyzet, illetve a banki hitelezés felfutása. Összességében a háztartások tényleges fogyasztása éves szinten 4,3%-kal nőtt. A beruházások 17,2%-os bővülése továbbra is magasnak mondható, bár lassult a harmadik negyedévben közzétett 20,0%-os növekedéshez képest. Az export magára talált, 5,6%-os volumennövekedést mutatott fel, ugyanakkor ez nem tudta ellensúlyozni az import 8,2%-os növekedését, így a nettó export hozzájárulása ismét a negatív tartományban mozgott, -1,7%pont lett.

Termelési oldalon erős maradt a szolgáltatások és az építőipar hozzájárulása. Emellett az ipar is magára talált, így 4,1%-os növekedése éppen megelőzte a 3,9%-kal bővülő szolgáltatásnövekedést. A mezőgazdaság is magas, 8% feletti növekedést könyvelhetett el.

Ami a növekedési kilátásokat illeti, úgy gondoljuk, mivel hogy a bérek emelkedése feltehetően az idén is kitart és magas maradhat a fogyasztói bizalom, a lakossági fogyasztás továbbra is stabil támasza marad a GDP bővülésének. Lassulhat viszont a beruházások növekedési üteme az unióból érkező források beáramlásának lassulásával, bár a stabilan teljesítő építőipar részben ellensúlyozhatja ezt a tendenciát.

Ami pedig a külkereskedelmi folyamatokat illeti, az exportkilátások bizonytalanabbá válásával párhuzamosan a nettó export GDP növekedéshez való hozzájárulása 2019-ben is negatív maradhat, és 2020-tól fordulhat enyhén pozitívba. Összességében az idén így várakozásaink szerint a 3,5%-4%-os növekedési sávba lassulhat a gazdasági növekedés üteme a tavalyi évben tapasztalt 4,9%-os bővülést követően.

Varga Zsombor
zsombor.varga@erstebank.hu