Tájékoztatjuk ügyfeleinket, hogy a magyarországi Erste Bank Csoport elektronikus rendszerein 2020. 03. 27. 22:00 óra és 2020. 03. 28. 02:00 óra közötti időszakban tervezett és ütemezett karbantartási munkálatokat végzünk, amely digitális szolgáltatásaink működését befolyásolhatja.

We hereby inform you that planned maintenance and development activities will be performed this Friday and Saturday on certain electronic systems of the Hungarian Erste Group, affecting the following dates and services: Between 10:00 p.m. on March 27, 2020 and 2 a. m. on March 28, 2020 the operation of digital services will be suspended.

Kattintson a részletekért! / Please click here for details

Nyeste Orsolya, szenior makrogazdasági elemző

A Statisztikai Hivatal ma reggel közzétett adatai szerint a januári 2,7% után fogyasztói árak éves szintű növekedésének üteme februárban 3,1%-ra ugrott. A mutató magasabb lett, mind az általunk várt 2,8%-nál, mind a 2,9%-os piaci konszenzusnál.

A negatív meglepetés az élelmiszerek oldaláról érkezett, melyek a januári 1% után februárban további 1,5%-kal drágultak. A többi fogyasztási csoportban az előzetesen várttal többé-kevésbé összhangban alakultak a folyamatok. A járműüzemanyag-árak 0,9%-kal emelkedtek, míg a szolgáltatások esetében 0,3%-os havi szintű drágulást mért a KSH. A ruházati cikkek a megszokott szezonális mintának megfelelően 1,1%-kal lettek olcsóbbak. Éves szinten az élelmiszerek drágulásának üteme 5,2%-ra ugrott, a szolgáltatások éves árindexe 2,7%-os volt, míg a járműüzemanyagok 1,6%-kal kevesebbe kerültek, mint 2018 februárjában.

A maginflációs mutató is tovább emelkedett: 3,5%-ra a januári 3,2%-ról. Az MNB által publikált adószűrt maginfláció emelkedése továbbra is moderáltabb volt, a mutató 3,2%-on állt februárban, a januári 3% után.

Ami az inflációs kilátásokat illeti, márciusban tovább gyorsulhat az éves szintű inflációs mutató, leginkább a járműüzemanyagok áralakulásának köszönhetően. Így a márciusi éves szintű „headline” mutató feltehetően egy lokális csúcs lesz majd. Ezután azonban a támogató bázishatás lassulást sugall az indexekben. A gazdaság mögöttes folyamatai alapján (bérek emelkedése, erős fogyasztás) hasonló fordulat a maginflációs mutatók esetében nem várható, s az adószűrt maginfláció továbbra is 3% felett maradhat az elkövetkező hónapokban. Mindezek alapján úgy gondoljuk, hogy a jegybank hamarosan konkrét lépéseket tesz majd, melyek a monetáris kondíciók normalizálásának irányába mutatnak. A márciusi ülésen a jegybank várakozásunk szerint megemeli a jelenleg -0,15%-on álló egynapos betéti kamatot, és vélhetően valamilyen indikációt nyújt az FX-swap-okra vonatkozó lehetséges lépésekkel kapcsolatosan.

A helyzetet azonban bonyolítja a tegnapi EKB döntés: az Európai Központi Bank ugyanis változtatott a korábbi „forward guidance“-on, s legfrissebb várakozásuk szerint Európában egész évben stagnálhatnak a kamatok, vagyis elmaradhat a korábban őszre előrejelzett első kamatemelés. A módosításra többek között azért volt szükség, mert a bank a korábban előrejelzettnél jóval lassabban fogja elérni el az inflációs célját. Ez a hazai inflációs kilátások szempontjából annyit jelent, hogy az importált infláció moderált maradhat, így az MNB-nek lesz tere arra, hogy a normalizáció folyamatát lassan hajtsa végre. Várakozásunk szerint így a 3 hónapos bankközi kamatok az év vége felé közelíthetik meg a jegybanki alapkamat szintjét.

+36-1-268-4428