Nyeste Orsolya, szenior makrogazdasági elemző

A Statisztikai Hivatal ma reggel közzétett adatai szerint a januári 2,7% után fogyasztói árak éves szintű növekedésének üteme februárban 3,1%-ra ugrott. A mutató magasabb lett, mind az általunk várt 2,8%-nál, mind a 2,9%-os piaci konszenzusnál.

A negatív meglepetés az élelmiszerek oldaláról érkezett, melyek a januári 1% után februárban további 1,5%-kal drágultak. A többi fogyasztási csoportban az előzetesen várttal többé-kevésbé összhangban alakultak a folyamatok. A járműüzemanyag-árak 0,9%-kal emelkedtek, míg a szolgáltatások esetében 0,3%-os havi szintű drágulást mért a KSH. A ruházati cikkek a megszokott szezonális mintának megfelelően 1,1%-kal lettek olcsóbbak. Éves szinten az élelmiszerek drágulásának üteme 5,2%-ra ugrott, a szolgáltatások éves árindexe 2,7%-os volt, míg a járműüzemanyagok 1,6%-kal kevesebbe kerültek, mint 2018 februárjában.

A maginflációs mutató is tovább emelkedett: 3,5%-ra a januári 3,2%-ról. Az MNB által publikált adószűrt maginfláció emelkedése továbbra is moderáltabb volt, a mutató 3,2%-on állt februárban, a januári 3% után.

Ami az inflációs kilátásokat illeti, márciusban tovább gyorsulhat az éves szintű inflációs mutató, leginkább a járműüzemanyagok áralakulásának köszönhetően. Így a márciusi éves szintű „headline” mutató feltehetően egy lokális csúcs lesz majd. Ezután azonban a támogató bázishatás lassulást sugall az indexekben. A gazdaság mögöttes folyamatai alapján (bérek emelkedése, erős fogyasztás) hasonló fordulat a maginflációs mutatók esetében nem várható, s az adószűrt maginfláció továbbra is 3% felett maradhat az elkövetkező hónapokban. Mindezek alapján úgy gondoljuk, hogy a jegybank hamarosan konkrét lépéseket tesz majd, melyek a monetáris kondíciók normalizálásának irányába mutatnak. A márciusi ülésen a jegybank várakozásunk szerint megemeli a jelenleg -0,15%-on álló egynapos betéti kamatot, és vélhetően valamilyen indikációt nyújt az FX-swap-okra vonatkozó lehetséges lépésekkel kapcsolatosan.

A helyzetet azonban bonyolítja a tegnapi EKB döntés: az Európai Központi Bank ugyanis változtatott a korábbi „forward guidance“-on, s legfrissebb várakozásuk szerint Európában egész évben stagnálhatnak a kamatok, vagyis elmaradhat a korábban őszre előrejelzett első kamatemelés. A módosításra többek között azért volt szükség, mert a bank a korábban előrejelzettnél jóval lassabban fogja elérni el az inflációs célját. Ez a hazai inflációs kilátások szempontjából annyit jelent, hogy az importált infláció moderált maradhat, így az MNB-nek lesz tere arra, hogy a normalizáció folyamatát lassan hajtsa végre. Várakozásunk szerint így a 3 hónapos bankközi kamatok az év vége felé közelíthetik meg a jegybanki alapkamat szintjét.

További információ:

Nyeste Orsolya
+36-1-268-4428
orsolya.nyeste@erstebank.hu