A magyarországi pénzintézetek mind nagyobb figyelmet fordítanak kis- és középvállalati (kkv) ügyfeleikre, és ennek köszönhetően a vállalkozások is egyre elégedettebbek a banki szolgáltatások minőségével. Az Erste az utóbbi öt évben folyamatosan javítani tudta mutatóit: a bank megbízásából készült legfrissebb felmérés szerint az Erste kkv-partnerei a legelégedettebbek pénzintézetükkel. Az ügyfelekre fordított nagyobb figyelem a finanszírozás alakulásában is meglátszik. Az Erste kkv-hitelállománya 2019 február végén 27 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Az utóbbi években rendre javul a kkv-ügyfelek kiszolgálásának minősége a magyarországi hitelintézeti szektorban. Minden nagybank kiemelt figyelmet fordít a kis- és középvállalati szegmensre és folyamatosan azon dolgozik, hogy növelje partnerei elégedettségét – derült ki az Erste Bank megbízásából készített felmérésből. A hazai kkv-szektor bankolási szokásait elemző, tíz éve készülő kutatás legfrissebb felméréséhez 900 vállalkozás vezetőit kérdezték meg. Az agráriumtól a feldolgozóiparon át a szolgáltatószektorig különféle ágazatokban működő, évi 300 millió és 15 milliárd forint közti árbevételű cégek között voltak az Erste saját partnerei illetve más bankok ügyfelei.

A pénzügyi szolgáltatások folyamatosan javuló színvonalának köszönhetően mérséklődik a különbség az egyes bankok ügyfél oldali megítélésében, és ezzel párhuzamosan csökken a kkv-partnerek bankváltási hajlandósága. A kis- és középvállalatok továbbra is árérzékenyek, az erősödő verseny miatt azonban az egyes bankok közötti árazási különbségek olvadnak, így a bankváltásban ma már kevésbé a költségek a meghatározók. Az ügyfelek jellemzően a kiszolgálás minősége alapján döntenek egyik vagy másik bank mellett – ismertette a felmérés eredményeit Szerdahelyi Róbert, az Erste kis- és középvállalatokkal foglalkozó területének igazgatója.

Az Erste Bank az utóbbi öt évben folyamatosan javítani tudta mutatóit, a pénzintézet legfrissebb felmérésében – szoros versenyben, de – a saját kkv-partnerei körében mérte a legmagasabb, általános ügyfélelégedettséget. A partnerek elsősorban az Erste-tanácsadók, kapcsolattartók felkészültségét, szakmai kompetenciáját, rugalmasságát, valamint a bank digitális szolgáltatásainak minőségét emelték ki a pozitívumok között. Emellett az elmúlt évek létszámbővítése is kedvezően hatott a bank elérhetőségére és válaszadási sebességére. A munkaerőhiánnyal minden pénzintézetnek, így az Erstének is meg kell küzdenie. A banki tapasztalattal rendelkező szakemberekre más szektorokból is nagy a kereslet, így egyre nagyobb kihívást jelent a megfelelő munkaerő megtalálása, megtartása – emelte ki Szerdahelyi Róbert.

A felmérés tanúsága szerint az elmúlt évekhez képest tovább nőtt az Erste ismertsége kkv-ügyfélkörben. A bank vállalkozó partnereinek kevesebb, mint egy százaléka tartja reálisnak, hogy 12-24 hónapon belül bankot váltana. Ez az arány a fele a piaci átlagnak. Bankváltásban elsősorban akkor gondolkodnak a kis- és középvállalkozások, ha sérül a kiszolgálás színvonala, például változik a kapcsolattartó személye, vagy bezár az a fiók, ahol addig a napi ügyeit intézte. Mivel a kkv-k jelentős készpénzforgalmat bonyolítanak, a kiterjedt fiókhálózat a mai napig versenyelőnyt jelent, annak ellenére, hogy a digitális megoldások gyorsan hódítanak.