Nyeste Orsolya, szenior makrogazdasági elemző:

Miután a Magyar Nemzeti Bank márciusban megtette az első lépéseket a laza monetáris kondíciók normalizálásának irányába, s ennek jegyében az alapkamat változatlansága mellett -0,05%-ra emelte az egynapos fedezett betéti kamatot, a mai áprilisi kamatdöntő ülés nem hozott változást a kamatszintekben. Ennek megfelelően az alapkamat továbbra is 0,9%-on, az egynapos betét kamat pedig -0,05%-on áll. A döntés teljesen összhangban volt az előzetesen várttal.

A kamatdöntés után szokás szerint egy órával megjelent a Monetáris Tanács állásfoglalása, ami márciushoz képest semmilyen lényegesebb új üzenetet nem fogalmazott meg. A döntéshozók továbbra is az infláció változékonyságát hangsúlyozták, illetve azt, hogy emiatt fókuszukba a tartós folyamatokat jobban megragadó maginflációs tendenciák kerültek. A maginflációs mutatók mostani emelkedése kapcsán pedig a jegybank a néhány egyedi, változékony tétel hatását emelte ki, ami arra utalhat, hogy nem tartanak attól, hogy az inflációs folyamatok lényegesen eltérnek majd a márciusi Inflációs Jelentésben előrejelzettől. A közlemény hangvétele összességében továbbra is az adatvezérelt üzemmódot, a negyedév végi Monetáris-Tanács ülések, illetve a negyedév végi inflációs jelentések kiemelt fontosságát hangsúlyozta. S bár az inflációs kilátások körüli bizonytalanságot nagyobbak, úgy tűnik, hogy az MNB továbbra is bízik abban, hogy a belső folyamatok (bérek, erős fogyasztás) által vezérelt, a magasabb trendinfláció irányába mutató tényezőket az elkövetkező hónapokban ellensúlyozni tudja majd az alacsonyabb importált infláció.

A közlemény szerint a monetáris politika irányultsága továbbra is támogató, a gazdasági szereplők finanszírozási költségei változatlanul kedvezőek. A jegybank tehát nem igazán utalt a további szigorítás szükségességére, ami összhangban van azzal az előrejelzésünkkel, hogy a magyar monetáris politikai normalizáció egy lassú és elnyújtott folyamat lesz. Mindenesetre jelenleg úgy tűnik, hogy a külső környezet alakulása, a főbb jegybankok monetáris politikája fontos támogató tényező lehet ennek a kivitelezésében.

Nyeste Orsolya
Makrogazdasági elemző
Erste Bank Hungary Zrt.
1138 Budapest, Népfürdő utca 24-26.
Tel: +36 1 268 4428
E-mail: orsolya.nyeste@erstebank.hu