Az Erste Bank tovább növelte hatékonyságát az idén, az első negyedévben a pénzintézet működési bevételei több mint 9, míg adózás előtti eredménye közel 15 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A bank a hitelkihelyezésben is átlag fölött teljesít, a lakossági területen az új hitelek értéke 15 százalékkal nőtt éves összevetésben, míg a vállalati hitelállomány több mint a negyedével bővült egy év alatt.

Jól kezdte az évet az Erste Bank Hungary. A hitelállomány 2019 első negyedévében az utóbbi években mutatott, gyors tempóban bővült, miközben a pénzintézet tovább növelte eredményességét is. Az idei első három hónapban az Erste működési bevételei – a nemzetközi könyvviteli szabványok szerint (IFRS) készített kimutatás alapján – több mint 9 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakában elértet, míg a bank működési eredménye 11 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Az Erste adózás előtti eredménye közel 15 százalékkal 9,4 milliárd forintra nőtt az első három hónapban, miközben az eredményt javító visszaírások összege csaknem egymilliárd forinttal csökkent az egy évvel korábbihoz képest – mondta el Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója a hitelintézet sajtótájékoztatóján.

A pénzintézet tovább javította hatékonyságát, a költség/bevétel arány az időszak végére 53,7 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 54,6 százalékról – tette hozzá. A hitelintézet sajáttőke-arányos megtérülése (ROE) 9,2 százalékra nőtt, míg 2018 első negyedévében 8,6 százalék volt. A megtérülés alakulásában szerepet játszik, hogy az Erste Bank vártnál gyorsabb mérlegfőösszeg növekedésére tekintettel a tulajdonosok a tavalyinál kisebb mértékű osztalék kifizetésről döntöttek, így erősítve a bank tőkehelyzeti mutatóit. Az Erste Bank hitelezési aktivitását jól mutatja, hogy az ügyfélhitelek állománya egy év alatt több mint 16 százalékkal bővült, miközben az NPL-ráta 3,4 százalékra csökkent a tavaly március végi 5,3 százalékról. Jelasity Radován szerint a bank az idén is a piaci átlagnál gyorsabban növekedhet, amit a költséghatékony működése és kiegyensúlyozott tőkehelyzete is alátámaszt,

A magyarországi Erste-csoport által kezelt lakossági ügyfélvagyon – befektetés és betét – 12 százalékkal 2700 milliárd forint fölé nőtt az idei első negyedév végére, ezen belül a befektetések aránya 60 százalék volt.

Az Erste Bank lakossági ügyfeleinek már fele rendszeresen használja a pénzintézet digitális platformjait (Netbank, Mobilbank). Egyre jobban terjed az okostelefonos alkalmazás használata is: az elmúlt negyedévben közel 20 százalékkal emelkedett a Mobilbankot aktívan használók száma.

A lakossági hitelezésben az új kihelyezések értéke 15 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a hitelállomány 9 százalékkal bővült éves összevetésben. Harmati László, a pénzintézet lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettese közölte: a jelzáloghitelek esetében a bank várakozása szerint a piacon idén átlagosan 10 százalékos kihelyezés-növekedésre lehet számítani, míg az Erste ezt meghaladó bővülést tervez a lakáshitelezésben. A fogyasztási típusú kölcsönöknél a kihelyezés több mint a harmadával, 36 százalékkal bővült tavalyhoz képest, míg ezen belül a személyi kölcsönöknél az új hitelek összege 46 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az Erste-ügyfelek által használt hitelkártyák száma 10 százalékkal nőtt egy év alatt.

Harmati László hozzátette, hogy kiugró eredményeket ért el az Erste Bank mikrovállalati üzletága. Az új kihelyezések értéke 43 százalékkal nőtt.

Szabados Richárd, a bank vállalati üzletágának vezetőjének ismertetése szerint rendkívül intenzív volt a növekedés a vállalati üzletágban is, a tavalyi év azonos időszakához képest a teljesítő hitelállomány több mint a negyedével, 26 százalékkal bővült és elérte a 610 milliárd forintot. A vállalati hitelezés gyors bővülése mellett az állomány továbbra is rendkívül egészséges, az NPL-ráta nem éri el az 1 százalékot sem. A nagyvállalatok esetében a hitelállomány 15 százalékkal nőtt egy év alatt. A kereskedelmi célú ingatlanoknál az új folyósítások 51 százalékkal ugrottak meg az idei első negyedévben az egy évvel korábbihoz képest, míg a hitelállomány 32 százalékkal bővült. A kis- és középvállalkozásoknál az új kihelyezések volumene csaknem a duplája volt az egy évvel korábbi azonos időszak teljesítményének, 90 százalékos növekedést mutatott – mondta el Szabados Richárd. Ennek köszönhetően a kis és középvállalkozói hitelállomány is átlagon felül, 27 százalékkal növekedett, és már több mint a duplája a három évvel ezelőttinek.