Nyeste Orsolya, szenior makrogazdasági elemző

A Statisztikai Hivatal ma reggel közzétett adatai szerint tovább gyorsult áprilisban az infláció, és elérte a 3,9%-ot. Az adat kissé alacsonyabb lett az általunk várt 4%-nál, ami egyben a piaci konszenzus is volt. A maginflációs mutató 3,8%-on stagnált.

Havi szinten 0,9%-kal nőttek az árak, s az árak havi növekedésének a szerkezete összhangban alakult az előzetesen várttal. A legfőbb felfelé mutató hajtóerőt továbbra is a járműüzemanyagok jelentették, melyek havi szinten 5,9%-kal drágultak. Az élelmiszerek árai további 0,5%-kal emelkedtek, emellett relatíve magas volt a ruházati cikkek (2,1%) és a szolgáltatások (0,5%) hó/hó árindexe is, részben szezonális hatásoknak köszönhetően. Éves összehasonlításban az élelmiszerek 5,2%-kal, a szolgáltatások 3%-kal, a járműüzemanyagok pedig 6,9%-kal drágultak.

A márciusi-áprilisi adatok jelenhették az idei évben a „headline” infláció lokális csúcsát. Május-júniustól mérsékelt lassulás mutatkozhat az éves indexekben, leginkább a bázishatásnak köszönhetően. Ugyanakkor a maginfláció emelkedése vélhetően folytatódik, hiszen a gazdaság mögöttes folyamatai (erős belső kereslet, tovább emelkedő bérek) ebbe az irányba mutatnak. Az MNB által kiemelten figyelt adószűrt maginflációs mutató, ami áprilisban kissé lassult ugyan 3,4%-ra, az elkövetkező hónapokban ismét emelkedhet. A maginflációs mutatók „megfordulására” a harmadik negyedév végétől számíthatunk, melyek így 3,5% környékén stabilizálódhatnak, feltéve, hogy az importált infláció relatíve mérsékelt marad.

Az MNB monetáris politikájában nem várunk változást a mostani adat hatására. A jegybank vélhetően az elkövetkező hónapokban is adatvezérelt üzemmódban fog működni az inflációs kilátásokat körülvevő bizonytalanságok miatt. A májusi kamatdöntő ülés vélhetően nem hoz semmi újdonságot, míg a júniusi ülésen a további lassú normalizáció irányába mutató lépésekről dönthet a jegybank.

További információ:

Nyeste Orsolya
+36-1-268-4428
orsolya.nyeste@erstebank.hu