Nyeste Orsolya, szenior makrogazdasági elemző:

Márciusban újra pozitív meglepetést hoztak a KSH statisztikák az ipari termelésről. A munkanaphatással igazított éves ipari volumenindex 8%-ra gyorsult a februári (felfelé korrigált) 6%-ról. Az igazítatlan éves ipari index szintén 8%-os növekedést mutatott. Igen kedvező, hogy havi szinten is folytatódott az erőteljes bővülés, hiszen februárhoz képest további 1%-kal nőtt az ipari termelés volumenindexe.  A részletek egyelőre nem ismertek, azokat május 14-én teszi majd közzé a KSH. A hivatal rövid kommentárja szerint a legnagyobb súlyú járműgyártásban gyorsult, míg a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában kissé lassult a növekedés üteme. Az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása az ipari átlag alatti mértékben emelkedett.

Az első negyedévben 6,2%-kal bővült az ipari termelés volumene a megelőző év azonos időszakához képest. Mindez azt sugallja, hogy az első negyedéves GDP növekedéshez a szektor hozzájárulása kifejezetten erős lehetett - a főbb exportpiacokon mutatkozó lassulás ellenére is. A magyar ipar teljesítménye tehát a kedvezőtlenebb globális környezet mellett is meglehetősen ellenállónak bizonyult. Mindemellett a második negyedévtől kezdve várhatóan főbb exportpiacainkon is lassú javulás indulhat meg, s így akár már a külső környezeti tényezők is támogathatják az ipar teljesítményét az év további részében.

Összességében, figyelembe véve az egyéb tényezőket is, többek között az erős kiskereskedelmi forgalmi adatokat illetve az építőipari teljesítmény szárnyalását, kifejezetten erős 5% körül GDP növekedési adat prognosztizálható az első negyedévre. 

További információ:

Nyeste Orsolya
+36-1-268-4428
orsolya.nyeste@erstebank.hu