Nyeste Orsolya, szenior makrogazdasági elemző

A Statisztikai Hivatal ma reggel tette közzé az első negyedéves GDP-re vonatkozó első gyorsbecslését. E szerint a gazdaság tovább gyorsult január-márciusban, s az éves szintű növekedési ütem 5,3%-os volt a tavalyi negyedik negyedéves 5,1% után. Az adat magasabb lett az általunk várt 5,1%-nál, illetve felülmúlta a 4,9%-os Bloomberg konszenzust is, ahol egyébként az előrejelzések meglehetősen széles sávban szóródtak, mutatva a szokásosnál erősebb bizonytalansági faktort. Mindenesetre a megelőző negyedévhez képest is erős maradt a növekedés, a negyedéves növekedési ráta 1,5%-os volt.

A növekedés szerkezete egyelőre nem ismert, hiszen a részletes adatokat majd csak május 31-én publikálja a KSH. A hivatal szűkszavú kommentárja szerint a növekedéshez az ipar, az építőipar és a piaci alapú szolgáltatások járultak hozzá a legnagyobb mértékben. Felhasználói oldalon valószínűsíthetően továbbra is erős maradt a lakossági fogyasztás és beruházások teljesítménye. Mindemellett jól teljesíthetett az ipari export is, ami így kifejezetten immunisnak tűnik a külső piacok lassulására.

Ami az idei évi kilátásokat illeti, továbbra is úgy látjuk, hogy a növekedés egyik legfontosabb hajtóerejét
a lakossági fogyasztás jelenti majd. A feszes munkaerőpiac, a folytatódó bérkiáramlás, a magas szinten lévő fogyasztói bizalom nem igazán sugallják a fogyasztás lassulását az idei évre nézve. A beruházások növekedése a 2018-as kiemelkedő adat után lassulhat ugyan, azonban összességében továbbra is magas maradhat, s éves szintű növekedés 8-12% körül alakulhat. Talán az exportkilátások kapcsán a legnagyobb továbbra is a bizonytalanság a külső környezeti kockázatok miatt - ide érve a kereskedelmi háború további alakulását vagy a Brexit megoldatlanságát - azonban ha a főbb exportpiacainkon tényleg elindul az év második felében egy lassú kilábalás, ez várhatóan segíti a hazai export teljesítményét is.

Összességében úgy látjuk, hogy az idei évben – a 2018-as 4,9%-hoz képest lassulhat ugyan – de továbbra is erős maradhat a GDP növekedése. A jelenlegi 3,8%-os GDP növekedési előrejelzésünket az első negyedéves teljesítmény részletes bontásának ismerete után valószínűsíthetően felfelé korrigáljuk, várhatóan kicsivel 4% fölé.

További információ:

Nyeste Orsolya
+36-1-268-4428
orsolya.nyeste@erstebank.hu