Tájékoztatjuk ügyfeleinket, hogy a magyarországi Erste Bank Csoport elektronikus rendszerein 2020. 03. 27. 22:00 óra és 2020. 03. 28. 02:00 óra közötti időszakban tervezett és ütemezett karbantartási munkálatokat végzünk, amely digitális szolgáltatásaink működését befolyásolhatja.

We hereby inform you that planned maintenance and development activities will be performed this Friday and Saturday on certain electronic systems of the Hungarian Erste Group, affecting the following dates and services: Between 10:00 p.m. on March 27, 2020 and 2 a. m. on March 28, 2020 the operation of digital services will be suspended.

Kattintson a részletekért! / Please click here for details

Varga Zsombor junior makrogazdasági elemző:

A Statisztikai Hivatal ma reggeli közleménye szerint 3,5%-on állt a munkanélküliségi ráta február-áprilisban, ami új historikus mélypont. A tényadat megfelelt a saját várakozásunknak, az elemzői konszenzusnak pedig, ami változatlan 3,6%-ot várt, csak kis mértékben maradt alatta. A foglalkoztatottak száma az előző év azonos időszakához képest 47 ezer fővel emelkedett, az előző három hónapos gördülő időszakhoz képest azonban 5 ezerrel elmaradt. Az aktivitási ráta és a foglalkoztatási ráta kis mértékben csökkent az előző három hónaphoz képest egyaránt 0,1%ponttal, előbbi 62,7%-on állt, utóbbi 60,5%-on.

Az adatok összességében továbbra is erős, feszített munkapiacot jeleznek, a vállatok munkaerő iránti kereslete erős, így továbbra is magas szinten stabilizálódhat a foglalkoztatás. A teljes nemzetgazdaságban dolgozó közfoglalkoztatottak száma már 8 hónapja stabilan 110 ezer környékén alakul, az összes foglalkoztatott száma pedig már féléve nagyon közel tartózkodik a 4,5 milliós korábbi csúcshoz. A számok arra engednek következtetni, hogy a foglalkoztatás a közeljövőben már egyáltalán nem, vagy sokkal lassabb ütemben fog növekedni, mint az elmúlt években. A munkanélküliségi ráta nagyon közel járhat a természetes mélypontjához. A munkanélküliségi ráta alacsony maradhat, a feszes munkaerőpiac továbbra is emelkedő bérekhez vezethet, ami azt eredményezi, hogy a fogyasztás az idei évben sem fog érdemben lassulni, és igen fontos támasza marad a magyar gazdasági növekedésnek.

Varga Zsombor
zsombor.varga@erstebank.hu