Nyeste Orsolya, szenior makrogazdasági elemző

A Statisztikai Hivatal ma reggel tette közzé az első negyedéves beruházási adatokat. A számok továbbra is impozáns emelkedést mutatnak, hiszen a nemzetgazdasági beruházások volumene 26,4%-kal bővült éves szinten az első negyedévben.  Ezen belül a gép- és berendezés-beruházások 21%-kal, az építési beruházások pedig 32%-kal növekedtek. A KSH kommentárja szerint a beruházások nagymértékű expanzióját elsősorban a vállalkozásoknak a korábbi időszakot lényegesen meghaladó fejlesztései eredményezték. Az egyes alágakat nézve kifejezetten pozitív hír az elkövetkező időszakra nézve, hogy a feldolgozóipari beruházások 32,6%-kal nőttek éves szinten. A legkiugróbb mértékben pedig a szállítás, raktározás nemzetgazdasági ág beruházásainak volumene nőtt (62%-kal), amiben továbbra is fontos szerepet játszottak az uniós forrásból finanszírozott infrastrukturális fejlesztések. 

Az első negyedéves beruházási adatok mellett a márciusi bérnövekedési adatok is publikálásra kerültek ma reggel. Márciusban, mind a bruttó bérek, mind a nettó keresetek 10,2%-kal nőttek éves szinten. Figyelembe véve a 3,7%-os inflációt az éves nettó reálbérindex továbbra is magas, 6,3%-os volt az év harmadik hónapjában. 

A ma reggeli adatok megerősítik azt a feltételezést, hogy az első negyedéves gazdasági növekedés fő hajtóerejét a belső kereslet: a beruházások és a fogyasztás jelentették. A részletes első negyedéves GDP adatok egyébként holnap reggel esedékesek. A fenti adatok összességében arra mutatnak, hogy a növekedés belső motorjai jelenleg annyira erősek, hogy az idei évre várt növekedéslassulás a korábban gondoltnál jóval visszafogottabb lehet. Várakozásunk így a 2019-es éves GDP növekedésre 4,5% a 2018-as 4,9% után. 

További információ:
Nyeste Orsolya
orsolya.nyeste@erstebank.hu