Tájékoztatjuk ügyfeleinket, hogy a magyarországi Erste Bank Csoport elektronikus rendszerein 2020. 03. 27. 22:00 óra és 2020. 03. 28. 02:00 óra közötti időszakban tervezett és ütemezett karbantartási munkálatokat végzünk, amely digitális szolgáltatásaink működését befolyásolhatja.

We hereby inform you that planned maintenance and development activities will be performed this Friday and Saturday on certain electronic systems of the Hungarian Erste Group, affecting the following dates and services: Between 10:00 p.m. on March 27, 2020 and 2 a. m. on March 28, 2020 the operation of digital services will be suspended.

Kattintson a részletekért! / Please click here for details

Nyeste Orsolya, szenior makrogazdasági elemző

A Statisztikai Hivatal ma reggel tette közzé az első negyedéves beruházási adatokat. A számok továbbra is impozáns emelkedést mutatnak, hiszen a nemzetgazdasági beruházások volumene 26,4%-kal bővült éves szinten az első negyedévben.  Ezen belül a gép- és berendezés-beruházások 21%-kal, az építési beruházások pedig 32%-kal növekedtek. A KSH kommentárja szerint a beruházások nagymértékű expanzióját elsősorban a vállalkozásoknak a korábbi időszakot lényegesen meghaladó fejlesztései eredményezték. Az egyes alágakat nézve kifejezetten pozitív hír az elkövetkező időszakra nézve, hogy a feldolgozóipari beruházások 32,6%-kal nőttek éves szinten. A legkiugróbb mértékben pedig a szállítás, raktározás nemzetgazdasági ág beruházásainak volumene nőtt (62%-kal), amiben továbbra is fontos szerepet játszottak az uniós forrásból finanszírozott infrastrukturális fejlesztések.

Az első negyedéves beruházási adatok mellett a márciusi bérnövekedési adatok is publikálásra kerültek ma reggel. Márciusban, mind a bruttó bérek, mind a nettó keresetek 10,2%-kal nőttek éves szinten. Figyelembe véve a 3,7%-os inflációt az éves nettó reálbérindex továbbra is magas, 6,3%-os volt az év harmadik hónapjában.

A ma reggeli adatok megerősítik azt a feltételezést, hogy az első negyedéves gazdasági növekedés fő hajtóerejét a belső kereslet: a beruházások és a fogyasztás jelentették. A részletes első negyedéves GDP adatok egyébként holnap reggel esedékesek. A fenti adatok összességében arra mutatnak, hogy a növekedés belső motorjai jelenleg annyira erősek, hogy az idei évre várt növekedéslassulás a korábban gondoltnál jóval visszafogottabb lehet. Várakozásunk így a 2019-es éves GDP növekedésre 4,5% a 2018-as 4,9% után.