Nyeste Orsolya, makrogazdasági elemző 

A Statisztikai Hivatal ma reggel tette közzé az első negyedéves GDP adat részletes bontását. A korábban közzétett előzetes gyorsbecslését megerősítette a KSH: 5,3%-kal nőtt a gazdaság 2019 első negyedévében. A megelőző negyedévhez képest a GDP bővülése 1,5%-os volt.

Termelési oldalról nézve 3,8%-kal nőtt a szolgáltatások hozzáadott értéke, míg az építőipar bővülése kiugró mértékű, 46,7%-os volt. Az ipar hozzáadott értékének növekedése 5,9%-ra gyorsult. Ugyanakkor a mezőgazdaság teljesítménye kissé visszaesett, így a szektor hozzájárulása az első negyedéves növekedéshez enyhén negatívnak bizonyult.  

Felhasználói oldalról nézve továbbra is a belső kereslet impozáns bővülése jelentette a GDP növekedés hajtóerejét. A lakossági fogyasztás bővülését tovább segítették a továbbra is magas szinten lévő bérindexek, a kedvező munkapiaci helyzet, illetve a banki hitelezési aktivitás további növekedése. Összességében a háztartások tényleges fogyasztása éves szinten így 4,8%-kal nőtt. Emellett a beruházások 23,4%-os éves növekedése nagyon impresszívnek mutatkozott. Meglepetésre a nettó export GDP növekedéshez való hozzájárulása pozitív lett, hiszen az export éves szintű növekedési üteme 7,7%-ra gyorsult, miközben az import „mindössze 6,7%-kal bővült. 

Az idei évi GDP növekedésre vonatkozó várakozásunkat felfelé módosítottuk. A gazdaság belső motorjai továbbra is erősek, ennek megfelelően úgy gondoljuk, hogy a háztartások fogyasztása – szemben a korábban várt lassulással – enyhén tovább gyorsulhat az idei évben. Eközben a beruházási aktivitás is erős maradhat. Nem gondoljuk azonban, hogy a nettó export növekedéshez való hozzájárulása továbbra is pozitív marad, hiszen az erős belső kereslet az év további részeiben az import látványosabb felfutásához vezethet. Összességében az idei évben 4,5%-kal bővülhet a magyar gazdaság, s a növekedés üteme 2020-ban 3,2%-ra lassulhat. 

További információ:

Nyeste Orsolya
+36-1-268-4428
orsolya.nyeste@erstebank.hu