Budán is kitárta tegnap kapuit a fogyatékos embereket foglalkoztató szekszárdi étterem csapata. Az Ízlelő 2007-ben alakult az akkor már éppen tíz éve működő Kék Madár Alapítvány első társadalmi vállalkozásaként.

Az étterem a Hegyvidék szívében lelt otthonra Budapesten, a Böszörményi úton. A XII. kerületi Önkormányzat épületében kaptak helyet, kedvezményesen. Alapszemléletük, hogy a vendég nem érezheti a „másságot” sem az étel, sem a kiszolgálás minősége terén. Ezt a folyamatos képzés és tréning mellett, úgy tudják biztosítani, hogy a vezetők szakmájuk legkiválóbb képviselői, tapasztalt séfek és mentorok segítik a munkát, többek között Böröcz Zsófia, így a vendégek igazi gourmet élményeket szerezhetnek megfizethető áron.

Az Ízlelő – a családbarát étterem egy olyan hely, ahol a sokszínűség és az empátia alapérték, ahol a fogyatékos emberek valódi értékteremtő munkát végezhetnek. Itt meggyőződhetünk arról, hogy megfelelő körülmények biztosítása esetén szinte mindenre képes lehet egy megváltozott munkaképességű ember is – mondta Mészáros Andrea a Kék Madár Alapítvány ügyvezetője a budapesti megnyitón.

A Hegyvidéki Ízlelő megnyitóját megtisztelte jelenlétével Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége, valamint beszédet mondott Fülöp Attila, az EMMI szociális ügyekért felelős államtitkára, Pokorni Zoltán, a Hegyvidéki Önkormányzat polgármestere, Jelasity Radován, az Erste Bank Hungary elnök-vezérigazgatója. A vállalkozást Mészáros Andrea, az éttermet működtető Kék Madár Alapítvány ügyvezetője mutatta be.

Pokorni Zoltán polgármester a megnyitón elmondta, hogy a Hegyvidéki Önkormányzat évtizedek óta több intézményt üzemeltet, amely fizikailag vagy értelmileg korlátozott, hátrányos helyzetű társainkon segíthetnek. Ilyen a kerületben a Családsegítő és Gyermekjóléti Központ, azon belül a Félsziget Klub, illetve a fogyatékkal élőket ellátó Fejlesztő Napközi Otthon, és a Hegyvidéki Szociális Központ. De mindig keressük az új formákat, amivel a nehéz helyzetben lévő családokat támogathatjuk. Ilyen a most induló támogatott lakhatás intézménye, a Böszörményi úton a Rehab Pékség, és ilyen a most megnyíló Hegyvidéki Ízlelő étterme.

Azt gondoljuk, ha valahol a Fővárosban, akkor itt, a XII. kerületben támogatnak a polgárok egy ilyen létesítményt, hiszen a Hegyvidékiek érezhetően toleránsak és elfogadók.

Az étterem a Hivatal dolgozóit is kiszolgálja majd, megvalósítása során mégis kétely merült fel magukban a vezetőkben is, hogy mennyire lesz ez itt helyben jó, nem lesz-e visszatetsző. Busszal utaztunk le Szekszárdra, hogy a középvezetőink személyesen nézzék meg az ottani Ízlelő működését. Azt láttuk, hogy a hely és az ott dolgozók barátságosak, vidámak, életörömöt sugároznak. Valamennyien várjuk, hogy az étterem a Hegyvidéken is élettel teljen meg.

Az alapításának kétszázadik évfordulóját ünneplő Erste Bank küldetése, hogy szolgáltatásaival segítse azon hátrányos helyzetű rétegek fejlődését és előre jutását, amelyek általában kiesnének a pénzintézetek látómezejéből – hangsúlyozta Jelasity Radován, a budai étterem létrehozását finanszírozó Erste Bank Hungary elnök-vezérigazgatója. Azt szeretnénk elérni, hogy a társadalom iránt érzett felelősség ne csak egyes akciók, programok szintjén jelenjen meg, hanem áthassa a bank egész tevékenységét, beépüljön mindennapi működésébe – mondta. Hozzátette: „az Erste Bank kétszáz éve azért alakult egy kis osztrák templomban, hogy a legszegényebbet segítse a boldogulásban. A hátrányos helyzetűek, az elesettek segítése ma is az osztrák pénzintézet egyik legfontosabb célkitűzése.” Az Erste Social Banking százmillió forintos hitelt nyújtott a társadalmi vállalkozásnak a piacinál sokkal kedvezőbb kondíciók, alacsonyabb kamat és kisebb fedezeti követelmények mellett – köszönhetően az Erste Group és az Európai Beruházási Alap között kötött speciális, a társadalmi szervezeteket segítő garancia-megállapodásnak.

Kapcsolat és további információk:

Mészáros Andrea
Kék Madár Alapítvány ügyvezető
+36 30 243 3628
mesziandrea@kek-madar.hu