Nyeste Orsolya, szenior makrogazdasági elemző:

Pozitív meglepetést hoztak a KSH statisztikák az iparitermelésről májusra vonatkozóan. A munkanaphatással igazított éves ipari volumenindex 6,1%-os volt, míg azigazítatlan éves ipari index 8,7%-os növekedést mutatott az ipari termelésvolumenében. Havi szinten pozitív korrekció mutatkozott, hiszen az áprilisivisszaesés után májusban 1,4%-kal nőtt az ipari termelés volumenindexe.  Anyers adatok szerint az év első öt hónapjában pedig 6,7%-kal bővült az iparitermelés volumene a megelőző év azonos időszakához képest.
 
A részletek egyelőre nem ismertek, azokat július 12-én teszi majd közzéa KSH. A hivatal rövid kommentárja szerint „a bővüléshez a feldolgozóiparialágak nagy többsége hozzájárult. A legnagyobb súlyú járműgyártásbangyorsult a növekedés üteme, míg a számítógép, elektronikai, optikai termékgyártása, illetve az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása az ipari átlagalatti mértékben nőtt“.
 
A legfrissebb ipari adatok ismét arra szolgáltattakbizonyítékot, hogy a szektor teljesítménye meglehetősen ellenállónak tűnik,dacára az európai gazdasági lassulásnak és az üzleti bizalom romlásának. Ez a ma reggel publikált, jóval a várakozásokalatt maradó német ipari rendelési adatok tükrében még inkább feltűnik.Mindenesetre az erős hazai PMI adatok, illetve a korábbi időszakokbanvégrehajtott, most termőre forduló beruházások azt sugallják, hogy rövid távonmaradhat a jó ipari teljesítmény. A szektor így az idei évi gazdasági növekedésfontos hajtóerejét jelenti majd várakozásunk szerint. Hosszabb távon azonban azegyik legfontosabb kérdés, hogy a német gazdasági lassulás mennyire lesz tartós.Amennyiben ugyanis főbb exportpiacaink tartósan gyenge növekedési pályárakerülnek, ennek hatásait előbb-utóbb a magyar ipar is megérezheti, ami amostani impresszív növekedési adatok lassulását, alacsonyabb pályára kerülésétsugallja.

További információ:

Nyeste Orsolya
+36-1-268-4428
orsolya.nyeste@erstebank.hu