Tájékoztatjuk ügyfeleinket, hogy a magyarországi Erste Bank Csoport elektronikus rendszerein 2020. 03. 27. 22:00 óra és 2020. 03. 28. 02:00 óra közötti időszakban tervezett és ütemezett karbantartási munkálatokat végzünk, amely digitális szolgáltatásaink működését befolyásolhatja.

We hereby inform you that planned maintenance and development activities will be performed this Friday and Saturday on certain electronic systems of the Hungarian Erste Group, affecting the following dates and services: Between 10:00 p.m. on March 27, 2020 and 2 a. m. on March 28, 2020 the operation of digital services will be suspended.

Kattintson a részletekért! / Please click here for details

Varga Zsombor, junior makrogazdasági elemző

A KSH ma reggel tette közzé a májusi kiskereskedelmi forgalmi statisztikákat. Éves szinten 2,6%-ra lassult a forgalom naptárhatással igazított volumenbővülése, elmaradva az általunk várt 6,5%-tól, illetve a 6,2%-os Bloomberg elemzői konszenzustól. Mindemellett a márciusi adatot 7,1%-ról 7,3%-ra felfelé módosította a statisztikai hivatal. A teljes kiskereskedelmi forgalmon belül az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 1,0, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 4,8, az üzemanyag-kiskereskedelemben pedig 0,8%-kal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene éves szinten. Január-májusban a kiskereskedelmi forgalom volumenindexe 5,8%-os éves szintű bővülést mutatott.

A havi statisztika a kiskereskedelem átmeneti korrekcióját mutatta a magas februári és áprilisi adatot követően, a kiemelkedő kéthavi kereslet kisebb mértékű kiskereskedelmi forgalomban éreztette az előrehozott fogyasztás hatását május hónapban. A májusi lassulásban nemzetközi folyamatok is szerepet játszhattak, ugyanis a román és szlovák kiskereskedelmi forgalom is esett, így a globális lassulás már a régiós folyamatokban is jelentkezhetett. A magyar adatban elsősorban az üzemanyag-forgalom visszaesése okozhatta a lassulást, vagyis a február-márciusi kétszámjegyű forgalomnövekedést követően az emelkedő üzemanyagárak az üzemanyag-értékesítés visszaesését okozhatták. Ugyancsak visszaesett az élelmiszer-kiskereskedelem. Meglátásunk szerint azonban a nagymértékű visszaesés nem jelent tartós trendtörést, a belső kereslet a GDP növekedés hajtóereje maradhat a továbbiakban is, a stabil bérnövekedés, a feszes munkapiac és az erőteljes hitelkiáramlás nem utal a belső növekedési motorok jelentős lassulására. Összességében várakozásunk szerint 4,5%-kal bővülhet idén a magyar gazdaság.

Varga Zsombor

zsombor.varga@erstebank.hu