Varga Zsombor, junior makrogazdasági elemző

A Statisztikai Hivatal ma reggel közzétett adatai szerint júniusban csökkent az infláció, 3,4%-ra lassult a mutató éves szinten. Az adat kissé alatta maradt a 3,6%-os várakozásunknak és a 3,7%-os elemzői konszenzusnak. A maginflációs mutató 3,8%-ra mérséklődött mindeközben.

Havi szinten 0,2%-kal csökkentek az árak. A várakozásoknak megfelelően csökkentek az üzemanyagárak 3,7%-kal az előző hónaphoz viszonyítva, emellett az élelmiszerek ára is 0,1%-kal került kevesebbe havi szinten. Azonban néhány maginflációs tétel ára is mérséklődött, például a tartós fogyasztási cikkek ára 0,5%-kal csökkent májushoz képest. A szolgáltatások viszont változatlanul emelkedtek, 0,4%-kal havi szinten. Éves összehasonlításban az élelmiszerek 5,8%-kal, a szolgáltatások 3,1%-kal emelkedtek, a járműüzemanyagok pedig 1,3%-kal csökkentek.

Az éves inflációs ráta júniusi csökkenése megfelelt a várakozásoknak, a csökkenés azonban nagyobb mértékű lett a vártnál, aminek elsődleges oka a tartós fogyasztási cikkek árában bekövetkezett nem várt csökkenés.  Az MNB által kiemelten figyelt adószűrt maginflációs mutató is csökkent, 3,5%-ra júniusban a májusi 3,7%-ról. A maginflációs tételekben tapasztalt enyhe csökkenés összhangban lehet a jegybank várakozásával, miszerint az Eurozóna lanyhuló inflációs nyomása kontroll alatt tarthatja az áremelkedés irányába mutató hazai tételeket, a stabil bérnövekedést és erős fogyasztói keresletet.

A jelenlegi inflációs számok csökkenése nem mutat abba az irányba, hogy a jegybanknak a közeljövőben fel kellene adnia laza monetáris politikáját. Ezzel összhangban továbbra sem gondoljuk, hogy az idén további érdemi szigorítás várható a monetáris oldalról, így a bankközi kamatszintek alacsony szinten maradhatnak idén is. Nem valószínű, hogy a 3 hónapos BUBOR 0,25% fölé emelkedjen az év végéig. A laza monetáris kondíciók fennmaradásáról és az alacsony kamatszintekről tehát újabb bizonyítékhoz juthatott a piac, aminek következményeként a forint gyengüléssel reagált a mai inflációs közlésre.

További információ:

Varga Zsombor
+36-1-373-2830
zsombor.varga@erstebank.hu