Nyeste Orsolya, szenior makrogazdasági elemző:

Változatlanok maradtak a kamatok az Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának mai ülése után. A jegybanki alapkamat továbbra is 0,9%-on, az egynapos fedezett hitelkamat szintén 0,9%-on, míg az egynapos fedezett betéti kamat -0,05%-on áll.

Mint ismert, az egy hónappal korábbi, júniusi ülésen csak nagyon halvány, jelképes lépést tett az MNB, ami szigorításként értelmezhető, s a mostani állásfoglalás is lényegében a júniusi ülés főbb üzeneteit ismételte meg. Összességében a magyar monetáris politika jellege támogató marad. Az inflációs kilátásokat illetően a jegybank továbbra is bízik abban, hogy a várt globális lassulásból eredő alacsonyabb importált infláció mérsékli majd a hazai maginflációt is, emellett erőteljesen bíznak az új magyar lakossági állampapír (MÁP Plusz) megtakarításokat ösztönző és ezáltal inflációt mérséklő hatásában. Ismét említésre került a jövő évre várt anticiklikus fiskális politika is, ami szintén mérsékelheti az inflációt a gazdaságban. A nemzetközi környezet alakulását illetően pedig hangsúlyos részét képezi a jegybanki állásfoglalásnak az, hogy a főbb jegybankok politikája óvatosabbá vált a globális növekedési kilátásokat övező bizonytalanságok miatt.

Véleményünk szerint a fejlett piacokon most látott fordulat a monetáris politikák várható további irányára vonatkozóan, az tehát, hogy a normalizáció folytatódása helyett jelentős monetáris enyhítő lépéseket várnak a piacok mind az USA Fed-jétől, mind az Európai Központi Banktól, tág teret nyitott az MNB-nek arra, hogy ne szigorítson érdemben a monetáris politikán a továbbiakban. Ennek megfelelően továbbra sem várunk szigorító lépéseket a hazai jegybanktól az év hátralévő részében. A 3 hónapos BUBOR kamatláb év végi értékére vonatkozó várakozásunk maradt 0,25%-on.

További információ:
Nyeste Orsolya
+36-1-268-4428
orsolya.nyeste@erstebank.hu