Nyeste Orsolya, szenior makrogazdasági elemző:

A Statisztikai Hivatal ma reggeli közleménye szerint 3,3%-on állt a munkanélküliségi ráta április-júniusban, s ezzel újabb mélypontot ért el. A tényadat alacsonyabb lett az általunk várt 3,4%-nál, ami egyébként megegyezett a Bloomberg elemzői konszenzussal. A munkanélküliségi ráta további csökkenése mellett, mind az aktivitási ráta, mind a foglalkoztatási ráta enyhén tovább emelkedett a megelőző három hónapos időszakhoz képest. Az aktivitási ráta így 62,9%-on, a foglalkoztatási ráta pedig 60,8%-on állt a második negyedévben.

 

A foglalkoztatottak száma az előző év azonos időszakához képest 36 ezer fővel emelkedett, míg az elsődleges munkaerőpiacon közel 85 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ennek megfelelően a közfoglalkoztatottak száma éves szinten közel 60 ezer fővel esett vissza. Ez azt jelenti, hogy elmúlt egy évben viszonylag nagyszámú közfoglalkoztatott talált állást az elsőleges munkaerőpiacon, s a közfoglalkozottak száma már egy jó ideje valamivel 100 ezer fő felett tartózkodik. Ebben a tendenciában a mostani adatok sem hoztak változást.

 

Az adatok összességében továbbra is erős, feszített munkapiacot jeleznek, a vállatok munkaerő iránti kereslete erős, így továbbra is magas szinten stabilizálódhat a foglalkoztatás. A számok alapján a hazai munkapiac közgazdasági értelemben továbbra is teljes foglalkoztatottsággal jellemezhető. Az elkövetkező időszakban főként szezonális okok miatt még nőhet ugyan a foglalkoztatottak száma, azonban a növekedés üteme várhatóan jóval lassan lesz a korábban látottaknál, mivel a munkaerő kínálata egyre inkább a határaihoz közeledik. A továbbra is feszes munkaerőpiac és a lassuló ütemben, bár várhatóan továbbra is emelkedő bérek azt sugallják, hogy a belső fogyasztás az idei évben is fontos támasza marad a magyar gazdasági növekedésnek. 

 

További információ:

Nyeste Orsolya
+36-1-268-4428
orsolya.nyeste@erstebank.hu