Varga Zsombor, junior makrogazdasági elemző:

Ma reggel publikálta a KSH a júniusi ipari termelést, ami a régiós trendeknek megfelelően lassulást mutatott. A munkanaphatással igazított éves ipari volumenindex 4,1%-os volt, míg az igazítatlan éves ipari index 1,4 %-os visszaesést mutatott az ipari termelés volumenében. Havi szinten 1,8%-kal esett vissza az ipari termelés júniusban, azonban kisebb pozitívum, hogy a májusi növekedést a KSH 6,3%-ra revizionálta 6,1%-ról.  A nyers adatok szerint az év első öt hónapjában pedig 5,4%-kal bővült az ipari termelés volumene a megelőző év azonos időszakához képest. 

A részletek egyelőre nem ismertek, azokat augusztus 13-án teszi majd közzé a KSH. A hivatal rövid kommentárja szerint a lassulás a legfontosabb iparágakat egyaránt jellemezte. A legnagyobb súlyú járműgyártásban és az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában lassult a növekedés üteme, míg a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása alágban egyenesen csökkent a mutató.

Így a júniusi adat az első megmutatkozása lehet annak, hogy a magyar ipar csak bizonyos mértékben tudja kivonni magát az európai lassulás alól, pozitívum lehet azonban, hogy a lassulás a környező országokban már nagyobb mértékű volt. A jövőbeli lassulást megerősítheti a júliusi magyar hangulatindex, ami 2016 nyara óta a legalacsonyabb volt, illetve a csökkenő várakozásokat is alulmúló júniusi német ipari termelés, ami további lassulást sugall a régióban. Továbbra is az a várakozásunk, hogy az ipar az idei évi gazdasági növekedés fontos hajtóerejét jelenti majd, azonban a második félévben alacsonyabb lehet a szektor növekedése a tavasszal látott magas értékekhez képest.

 

További információ:

Varga Zsombor
+36-1-373-2830
zsombor.varga@erstebank.hu