Varga Zsombor, junior makrogazdasági elemző

A Statisztikai Hivatal ma reggel tette közzé második negyedéves GDP-re vonatkozó első gyorsbecslését. E szerint a gazdaság némileg lassult a második negyedévben, s az éves szintű növekedési ütem 4,9%-os volt az első negyedéves 5,3% után. Az adat magasabb lett az általunk várt 4,6%-nál, ami az elemzői konszenzus is volt. A negyedéves növekedési ráta 1,1%-os volt, a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított növekedés pedig 5,1% éves alapon.

A növekedés szerkezete egyelőre nem ismert, hiszen a részletes adatokat majd csak augusztus 30-án publikálja a KSH. A hivatal szűkszavú kommentárja szerint a növekedéshez az ipar, az építőipar és a piaci alapú szolgáltatások járultak hozzá a legnagyobb mértékben, a mezőgazdasági szektor körül pedig számottevő a bizonytalanság. A rövid kommentár alapján az összkép nagyon hasonló volt az első negyedéves gazdasági növekedéshez. Felhasználói oldalon valószínűsíthetően továbbra is épen maradhattak a belső növekedési motorok, a lakossági fogyasztást továbbra is erős bérnövekedés kíséri, a beruházások is stabilak maradtak még.  A júniusi szektor szintű csökkenés ellenére az ipar is érdemben járult hozzá a növekedéshez a második negyedévben.

Ami az idei évi kilátásokat illeti, továbbra is úgy látjuk, hogy a növekedés egyik legfontosabb hajtóerejét a lakossági fogyasztás jelenti majd. A feszes munkaerőpiac, a folytatódó bérkiáramlás, a magas szinten lévő fogyasztói bizalom nem igazán sugallják a fogyasztás lassulását az idei évre nézve. A beruházások növekedése a 2018-as kiemelkedő adat után lassulhat ugyan, azonban összességében továbbra is magas maradhat, s éves szintű növekedés 8-12% körül alakulhat. Lassulhat azonban az ipar, amennyiben a júniusi negatív ipari adat valóban az európai lassulás tartós begyűrűzésének előhírnöke volt. A teljes 2019. évi gazdasági növekedésre 4,5% az előrejelzésünk, az első félévi 5,1%-os növekedéshez képest tehát lassulás várható, azonban előrejelzésünket felfelé mutató kockázatok övezik.

További információ:
Varga Zsombor
+36-1-373-2830
zsombor.varga@erstebank.hu