Varga Zsombor, junior makrogazdasági elemző:

 

Változatlanok maradtak a kamatok az Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának mai ülése után. A jegybanki alapkamat továbbra is 0,9%-on, az egynapos fedezett hitelkamat szintén 0,9%-on, míg az egynapos fedezett betéti kamat -0,05%-on áll.

A mai kamatdöntő ülés a szeptemberi, Inflációs Jelentésre támaszkodó nagyobb jelentőségű ülés előtti állásfoglalásnak tekinthető. Ennek megfelelően a jegybank korábbi üzeneteit hangsúlyozta, illetve értékelte az azóta beérkezett adatok függvényében. Az inflációs kilátásokat illetően a jegybank továbbra is bízik abban, hogy a várt globális lassulásból eredő alacsonyabb importált infláció mérsékli majd a hazai maginflációt is, amit a monetáris politikai szempontból kiemelten figyelt adószűrt maginflációs mutató júliusi éves szinten 3,2%-ra mérséklődése eddig igazolt. Ennek kapcsán az MNB megjegyezte, hogy az adószűrt maginflációval kapcsolatban lefelé mutató kockázatokat látnak a 2019-re vonatkozó 3,6%-os előrejelzésük kapcsán, illetve döntő jelentőséget tulajdonítanak a második félévben beérkező adatoknak. Emellett a jegybank bízik az új magyar lakossági állampapír (MÁP Plusz) megtakarításokat ösztönző és ezáltal inflációt mérséklő hatásában és ismét említésre került a jövő évre várt anticiklikus fiskális politika is, ami szintén mérsékelheti az inflációt a gazdaságban. A nemzetközi környezet alakulását illetően pedig hangsúlyos részét képezi a jegybanki állásfoglalásnak az, hogy a főbb jegybankok lazítást jeleznek az előretekintő iránymutatásukban a globális növekedési kilátásokat övező bizonytalanságok miatt. Összességében a magyar monetáris politika jellege támogató marad, ezzel összhangban pedig a kedvező hitelezési kondíciók magas beruházási számokat vetítenek előre az MNB előrejelzésé alapján.

Véleményünk szerint a fejlett piacokon a jegybankok részéről megjelenő monetáris lazítás az USA Fed-jétől, az Európai Központi Banktól illetve a japán jegybanktól tág teret nyitott az MNB-nek arra, hogy ne szigorítson érdemben a monetáris politikán a továbbiakban. Ennek megfelelően továbbra sem várunk szigorító lépéseket a hazai jegybanktól az év hátralévő részében. A 3 hónapos BUBOR kamatláb év végi értékére vonatkozó várakozásunk maradt 0,25%-on.

 

További információ:
Varga Zsombor
+36-1-373-2830
zsombor.varga@erstebank.hu