Nyeste Orsolya, vezető makrogazdasági elemző


A Statisztikai Hivatal ma reggel tette közzé a második negyedéves GDP adat részletes bontását. A korábban közzétett előzetes gyorsbecslését megerősítette a KSH: 4,9%-kal nőtt a gazdaság 2019 második negyedévében. A megelőző negyedévhez képest a GDP bővülése 1,1%-os volt. 

Az adatok részletes bontása nem okozott különösebb meglepetést. Termelési oldalról nézve 4,2%-kal nőtt a szolgáltatások hozzáadott értéke, míg az építőipar bővülése 27,9%-os volt. Az ipar hozzáadott értékének növekedése 3,8%-ra lassult az első negyedévi 5,9%-ról. A mezőgazdaság teljesítménye pedig enyhén visszaesett, 1,1%-kal.  

Felhasználói oldalról nézve továbbra is a háztartások fogyasztási kiadásainak, illetve a beruházásoknak a bővülése jelentette a GDP növekedés hajtóerejét. A háztartási szektor végső fogyasztása 4,3%-kal, míg a beruházások 16,4%-kal nőttek. A fennmaradó erős növekedést továbbra is nagyban segítették az emelkedő bérek, az EU-s pénzek felhasználásának csúcsra futása, illetve az igen laza, támogató monetáris politika. A továbbra is erős belső kereslet mellett ugyanakkor az export növekedési üteme már lassult – éves szinten 2,7%-ra, s ezt az import 4,3%-os növekedése kísérte. A nettó export GDP növekedéshez való hozzájárulása ennek megfelelően a negatív tartományba csúszott április-júniusban. 

Úgy gondoljuk, hogy a növekedést meghatározó tényezőkben az év második fele nem hoz lényeges változásokat, továbbra is elsősorban a belső keresleti elemek hajthatják a növekedést, míg a nettó export hozzájárulása az év egészét nézve negatív lehet. A gazdaság összességében 4,5%-kal nőhet az idei évben. A jövő év lassulást hozhat, miután a bérek növekedési üteme kisebb lehet, illetve a beruházok növekedésében csökkenhet az EU-s források jelentősége két költségvetési ciklus határán. Emellett a globális növekedés lassulása ronthatja a magyar export kilátásait is. Összességében így várakozásunk szerint a növekedési ütem jövőre a 3-3,5%-os sávba kerülhet. 

További információ:

Nyeste Orsolya
+36-1-268-4428
orsolya.nyeste@erstebank.hu