Nyeste Orsolya, vezető makrogazdasági elemző

A Statisztikai Hivatal ma reggel tette közzé a júliusi kiskereskedelmi forgalmi adatokat, melyek szerint a kiskereskedelmi eladások volumene a naptárhatással igazított adatok szerint 6,4%-kal bővült az év hetedik hónapjában. A tényadat valamelyest meghaladta az általunk várt 5,7%%-ot, illetve az 5,6%-os Bloomberg elemzői konszenzust. Mindemellett a júniusi adatot 5,2%-ról 5,4%-ra felfelé módosították.

A teljes kiskereskedelmi forgalmon belül az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 4,5%-kal, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 9%-kal, az üzemanyag-kiskereskedelemben pedig 5,3%-kal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene éves szinten. Január-júliusban a kiskereskedelmi forgalom volumenindexe 5,8%-os éves szintű bővülést mutatott.

A legfrissebb statisztikák összességében azt igazolták, hogy a belső fogyasztás területén erősen kezdett a harmadik negyedév, a lakossági fogyasztás ennek megfelelően az év második felében is a gazdasági növekedés meghatározó tényezője maradhat. Az okok továbbra is változatlanok, a munkapiac feszessége nem csökken, a bérkiáramlás pedig egyelőre nem látszik lassulni. Emellett a bankok hitelezési aktivitása is várhatóan erős marad az év hátralévő részében. Összességében várakozásunk szerint így 4,6%-kal bővülhet idén a magyar gazdaság.

 

További információ:
Nyeste Orsolya
+36-1-268-4428
orsolya.nyeste@erstebank.hu