Nyeste Orsolya, vezető makrogazdasági elemző

A ma közzétett előzetes júliusi ipari termelési adatok pozitív meglepetéssel szolgáltak. A munkanaphatással igazított éves index 8,7%-os bővülést mutatott az ipari termelés volumenében, lényegesen meghaladva az előzetesen vártat. Havi szinten jelentős felpattanás következett be, hiszen a szezonális és munkanaphatással igazított hó/hó index 1,7%-kal nőtt a júniusi 1,8%-os visszaesés után.

A részletek egyelőre nem ismertek, azokat szeptember 12-én teszi közzé a KSH. A hivatal rövid kommentárja szerint a bővüléshez a feldolgozóipari alágak nagy többsége hozzájárult. A legnagyobb súlyú járműgyártás jelentősen bővült, ugyanakkor a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása, valamint az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása az ipari átlag alatti mértékben emelkedett.

Ez alapján úgy tűnik, hogy a járműgyártás húzta fel az ipar teljesítményét az év hetedik hónapjában. 

Bár a júniusi gyengébb adatok után várható volt némi felfelé korrekció, emellett a bázishatás is támogató volt, a felfelé korrekció mértéke mégis pozitív meglepetésnek mondható – különösen a továbbra is gyenge német ipari adatok fényében. Az augusztusi ipari statisztikák mindenképpen érdekesek lesznek, hiszen fontos kérdés, hogy a szokásos nyári leállások miként hathattak a teljesítményre. Mindenesetre összességben az látszik, hogy az ipari termelés fontos támogatója maradhat a gazdasági növekedésnek az idei év hátralévő részében. A kedvezőtlenebb külső környezet okozta negatív hatások úgy tűnik, hogy inkább 2020-tól jelentkeznek majd az ipari statisztikákban.

További információ:
Nyeste Orsolya
+36-1-268-4428
orsolya.nyeste@erstebank.hu