Nyeste Orsolya, vezető makrogazdasági elemző

A Statisztikai Hivatal által ma reggel tette közzétett augusztusi kiskereskedelmi forgalmi adatok összességében a várttal összhangban alakultak. A kiskereskedelmi eladások volumene a naptárhatással igazított adatok szerint 5,8%-kal bővült, míg a várakozásunk, illetve a Bloomberg elemzői konszenzus 5,6%-os volt. Az év első nyolc hónapjában szintén 5,8%-os volumennövekedést regisztrált a KSH a kiskereskedelmi eladásokban.

A részletes bontás szerint a teljes kiskereskedelmi forgalmon belül az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 3,4%-kal, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 9,8%-kal, az üzemanyag-kiskereskedelemben pedig 4,3%-kal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene éves szinten.

Összességében az adatok továbbra is erős belső keresletet, töretlen fogyasztási kedvet jeleznek. Mindez nem meglepő annak fényében, hogy a fogyasztói bizalmat mérő indikátorok továbbra is magas szinten állnak, a bérkiáramlás dinamikája egyelőre nem látszik lassulni, miközben a banki hitelezési aktivitás is igen erős. A júliusi és az augusztusi kiskereskedelmi forgalmi statisztikák alapján úgy tűnik, hogy a háztartások fogyasztása a harmadik negyedévben is GDP-növekedést támogató maradhatott, s ellensúlyozhatta a kedvezőtlenebb globális környezet esetleges negatív hatásait. Összességében úgy látjuk, hogy a kiskereskedelmi dinamika erős marad az év hátralévő részében is, és a magyar gazdaság az idén éves szinten 4,6%-kal bővülhet.

 

További információ:
Nyeste Orsolya
+36-1-268-4428
orsolya.nyeste@erstebank.hu