Nyeste Orsolya, vezető makrogazdasági elemző

A Statisztikai Hivatal által ma reggel tette közzétett augusztusi ipari termelési adatokat. Az ipari termelés volumenbővülése a munkanaphatással igazított adatok szerint 2,7%-ra lassult az év nyolcadik hónapjában a júliusi 8,7%-ról. Az adat elmaradt mind a 4,2%-os várakozásunktól, mind a 4,9%-os Bloomberg piaci konszenzustól. Az előrejelzések azonban meglehetősen széles sávban szóródtak, és összességében azt lehet mondani, hogy a piac várta ugyan augusztusra az ipari teljesítmény lassulását, a mérték azonban kisebb negatív meglepetést okozott. A havi szintű visszaesés mértéke a szezonálisan és a munkanaphatással igazított adatok szerint 1,2%-os volt.

A részletes bontása az adatoknak egyelőre nem ismert, azokat október 14-én teszi majd közzé a KSH. A hivatal rövid kommentárja szerint a legnagyobb súlyú járműgyártásban jelentősen lassult, míg a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában kissé gyorsult a növekedés üteme. Az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása csökkent.

Egyelőre nehéz megítélni, hogy az augusztusi vártnál valamivel nagyobb lassulást mutató statisztika mennyiben köszönhető a nyári leállásoknak és mennyire a gyengélkedő exportkeresletnek. Az őszi adatok ennek kapcsán vélhetően tisztább képet nyújtanak majd, és segíthetnek annak megítélésben, hogy a jelenlegi európai növekedés-lassulás, illetve az autóipar globális problémái milyen mértékben fogják a hazai ipar teljesítményét is befolyásolni. Összességében az idén vélhetően még kitart az ipar lendülete, s az 5-5,5%-os sávban bővülhet a teljesítmény, az üzleti bizalmi indexek alakulása azonban arra utal, hogy a kedvezőtlenebb külső környezet okozta negatív hatások 2020-tól a hazai ipari statisztikákban is jelentkezhetnek majd.

 

További információ:
Nyeste Orsolya
+36-1-268-4428
orsolya.nyeste@erstebank.hu