A felvett Babaváró hitelek 46 százalékánál már fel is függesztették a törlesztést, miután azt olyan házaspárok vették igénybe, ahol a magzat elérte a 12 hetes kort. Az Erste Banknál eddig közel hatezer házaspár nyújtott be igénylést az államilag támogatott hitelre. A folyósított kölcsönök összértéke több mint 49 milliárd forint volt. Tízből kilenc ügyfél a maximális összeget, 10 millió forintot igényelt, az összeget csupán 17 százalék fordította hitelkiváltásra.

A Babaváró hitel indulása óta az Erste Bank eddig közel hatezer házaspár igényét fogadta be. Az ügyfelek összesen 56 milliárd forint államilag támogatott kölcsönt igényeltek, 37 százalékát Budapesten, 63 százalékát vidéki városokban. A pénzintézet több mint ötezer ügyfelének összesen 49 milliárd forint értékben folyósította a Babavárót. A kölcsönök 46 százalékánál már felfüggesztették a törlesztést, mert a magzat elérte a 12 hetes kort.

Az ügyfelek mintegy 90 százaléka a maximális, 10 millió forintos hitelösszeg mellett döntött, akik ennél kevesebbet igényeltek, az igazolt jövedelmük alapján határoztak a kisebb összeg mellett. A házaspárok felkészültségét jelzi, hogy a hiteligénylések mindössze 3 százalékát kellett elutasítani, jellemzően azért, mert az igénylők jövedelme nem felelt meg a felelős hitelezésről szóló jogszabályi követelményeknek.

Az Erste Banknál szeptember végéig folyósított Babaváró hitelek 83 százalékát szabadfelhasználású kölcsönként vették fel az ügyfelek, míg 17 százalékot meglévő hitel kiváltására igényeltek. „Az Erste Bankban arra számítunk, hogy a Babaváró hitel iránt érdeklődők száma később is magas marad. Idén év végéig összesen 60-70 milliárd forint államilag támogatott kölcsön folyósítására számítunk” – mondta el Harmati László, a bank lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettese.

 

További információ:
Teszáry Sára
Kommunikációs szakértő
Erste Bank
Marketing és PR igazgatóság
sara.teszary@erstebank.hu