Nyeste Orsolya, vezető makrogazdasági elemző

A Statisztikai Hivatal ma reggel közzétett adatai alapján a munkanélküliségi ráta a harmadik negyedévben 3,5%-on állt, ami kisebb emelkedést jelent az ezt megelőző három hónapos időszak átlagához képest. Az adat kissé magasabb lett az előzetes elemzői várakozásoknál. Az aktivitási ráta 63,1%-on, míg a foglalkoztatottsági ráta 60,9%-on állt az időszakban, azaz ezen mutatókban nem következett be érdemi változás, hiszen a megelőző hónapokban is hasonló magas értékek látszottak.

A foglalkoztatottak száma a 2018-as év harmadik negyedévéhez képest 34 ezer fővel nőtt. Ezen belül az elsődleges munkaerőpiacon 49 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, míg a közfoglalkoztatottak száma éves szinten közel 29 ezer fővel csökkent. Az elmúlt egy évben tehát viszonylag sok közfoglalkoztatott talált állást az elsődleges munkaerőpiacon. Jelenleg így 108 ezer fő dolgozik közfoglalkoztatottként, s az elmúlt hónapok statisztikái alapján úgy tűnik, hogy a közfoglalkozottak száma valamivel 100 ezer fő felett stabilizálódhat.

Bár a munkanélküliségi ráta enyhén emelkedett, ez vélhetően leginkább szezonális hatásoknak volt köszönhető. Az aktivitási ráta és a foglalkoztatottsági ráta magas szintje továbbra is feszes munkapiacot jelez, illetve azt, hogy a hazai munkapiac közgazdasági értelemben továbbra is a teljes foglalkoztatottság állapotában van. 

Az elkövetkező hónapok kérdése leginkább az, hogy az európai növekedés-lassulás esetleges begyűrűző hatásai csökkentik-e érdemben a hazai munkapiac feszességét. Alap-előrejelzésünkben stabil, 3,3-3,5%-os munkanélküliségi rátákra számítunk, azonban a növekedési aggodalmak erősödése nyomán látunk kockázatokat arra vonatkozóan, hogy az elkövetkező negyedévekben a hazai munkanélküliségi ráta is némileg feljebb kerül.

 

 

További információ:
Nyeste Orsolya
+36-1-268-4428
orsolya.nyeste@erstebank.hu