2,9%-on állt az infláció októberben

Nyeste Orsolya, vezető makrogazdasági elemző

Fontos adatokat közölt ma reggel a KSH. Az októberi fogyasztói inflációs statisztika szerint az éves szintű inflációs mutató 2,9%-ra emelkedett a szeptemberi 2,8%-ról. Az adat kissé magasabb lett az általunk várt, illetve a Bloomberg konszenzusa által előrejelzett 2,8%-nál. A maginflációs mutató 4%-os volt, míg az MNB által kiemelten figyelt adószűrt maginflációs mutató 3,7%-ra gyorsult a szeptemberi 3,4%-ról.

Az infláció szerkezete megfelelt a vártnak. Az élelmiszerek éves árindexe viszonylag magas maradt, 5,4%-os, míg a szolgáltatások árai 3,3%-kal nőttek tavaly októberhez képest. A tartós fogyasztási cikkek árai 1,5%-kal csökkentek, míg a benzinárak 4%-kal álltak alacsonyabban az egy évvel korábban mértnél. Összességében az infláció kettős természete megmaradt: az alacsony importált inflációból eredő dezinflációs hatásokat ellensúlyozza az élénk belső keresletből eredő magasabb infláció.

Az év hátralévő két hónapjában már látványosabb lehet az infláció gyorsulása, s az év végére 4% közelébe emelkedhet az éves index. E mögött azonban leginkább technikai hatás, azaz a tavalyi évi alacsony bázisadatok állnak. A „headline” ráta gyorsulása így vélhetően átmeneti lesz, és a jövő év második felétől várakozásunk szerint 3% környékére térhet vissza ismét az infláció.

 

Nagy pozitív meglepetést hoztak a szeptemberi ipari termelési adatok

A szintén ma reggel közzétett ipari termelési adatok pozitív meglepetést hoztak. A munkanaphatással igazított éves index 9%-os volt szeptemberben, erőteljes felpattanást mutatva az augusztusi 2,7%-ról. Havi szinten is kiemelkedő mértékben, 3,1%-kal bővült az ipari termelés volumene a szezonálisan és a naptárhatással igazított adatok szerint. A részletes bontása az adatnak nem ismert, azokat november 13-án teszi majd közzé a KSH. A hivatal rövid kommentárja szerint „a bővüléshez a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult. A legnagyobb súlyú járműgyártásban, illetve a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában jelentősen gyorsult a növekedés üteme, míg az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása az ipari átlag alatti mértékben emelkedett.”

A legfrissebb adatok alapján a divergencia a német és a magyar ipar teljesítménye között tovább emelkedett, csökkentve az aggodalmakat annak kapcsán, hogy a romló globális növekedési kilátások jelentősebb negatív hatást gyakorolnának a hazai növekedésre. A fentiek alapján az látszik, hogy az ipar a harmadik negyedévben is támogatta a gazdaság bővülését. Várakozásunk így a jövő héten esedékes harmadik negyedéves GDP adatra 4,8%.

 

 

További információ:
Nyeste Orsolya
+36-1-268-4428
orsolya.nyeste@erstebank.hu