Az Erste Banknál az idei első kilenc hónapban a lakossági területen az új hitelek értéke 47 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, míg a vállalati hitelállomány 27 százalékkal bővült egy év alatt. A hatékonyságát tovább javító pénzintézet működési bevételei 9,7 százalékkal, adózás előtti eredménye 11,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Kiváló első kilenc hónapot zárt az Erste Bank Hungary. A hitelállomány 2019 január-szeptember között gyors tempóban bővült, miközben a pénzintézet tovább javította eredményességét. Az említett időszakban az Erste működési bevételei – a nemzetközi könyvviteli szabványok szerint (IFRS) készített kimutatás alapján – 9,7 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakában elértet, míg a bank működési eredménye 15,2 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Az Erste adózás előtti eredménye 11,2 százalékkal közel 47 milliárd forintra nőtt az első kilenc hónapban. A pénzintézet tovább javította hatékonyságát, a költség/bevétel arány az időszak végére 52,1 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 55,1 százalékról. A hitelintézet sajáttőke-arányos megtérülése (ROE) meghaladja a 15 százalékot – mondta el Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója a hitelintézet sajtótájékoztatóján.

Az Erste Bank a hitelezésben is aktív szereplő, melyet jól mutat, hogy a teljesítő ügyfélhitelek állománya egy év alatt közel 21 százalékkal bővült, miközben az NPL-ráta 3,9 százalékról 2,5 százalékra csökkent. A lakossági hitelezésben az új kihelyezések értéke 47 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a teljesítő hitelállomány pedig 16 százalékkal bővült éves összevetésben. A nem jelzálogfedezetű kölcsönöknél az állomány 62 százalékkal haladta meg a 2018 szeptember végi adatot, jelentős részben a Babaváró hitelnek köszönhetően. Két számjegyű növekedést ért el az Erste mikrovállalati hitelezése is, az állomány 42 százalékkal nőtt egy év alatt – tette hozzá Harmati László, a pénzintézet lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettese. A magyarországi Erste-csoport által kezelt lakossági ügyfélvagyon – befektetés és betét – 13 százalékkal 2914 milliárd forintra nőtt az idei első kilenc hónap végére, ezen belül a befektetések aránya 60 százalék volt.

Intenzív volt a növekedés a vállalati üzletágban is, a tavalyi év azonos időszakához képest az új kihelyezések értéke 12 százalékkal, míg a teljesítő hitelállomány 27 százalékkal bővült és elérte a 726 milliárd forintot. A nagyvállalatok esetében az új kihelyezések értéke 28 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának teljesítményét, míg a hitelállomány 38 százalékkal nőtt egy év alatt. A kereskedelmi célú ingatlanoknál az új folyósítások 5 százalékkal bővültek, a hitelállomány pedig 23 százalékkal gyarapodott. A kis- és középvállalkozásoknál az új kihelyezések volumene 9 százalékkal haladta meg a tavalyit, a teljesítő hitelállomány 23 százalékkal növekedett – ismertette Szabados Richárd, a bank vállalati üzletágának vezetője.

 

További információ:
Teszáry Sára
Kommunikációs szakértő
Erste Bank
Marketing és PR igazgatóság
sara.teszary@erstebank.hu