Nyeste Orsolya, vezető makrogazdasági elemző

A Statisztikai Hivatal ma reggel tette közzé a harmadik negyedéves GDP adat részletes bontását. A korábban közzétett előzetes gyorsbecslését megerősítette a KSH: 5%-kal nőtt a magyar gazdaság az időszakban. A megelőző negyedévhez képest is markáns volt a GDP bővülése, 1,1%-os volt.

Termelési oldalról nézve 3,9%-kal nőtt éves szinten a szolgáltatások hozzáadott értéke, míg az építőipar bővülése lassult, 18,9%-ra. Az ipar hozzáadott értékének növekedése ugyanakkor látványosan gyorsult: 7,6%-ra a második negyedévre közzétett 4%-ról. A mezőgazdaság esetében a tavalyi év magas bázisáról 1,6%-kal esett vissza éves szinten teljesítmény.  

Felhasználói oldalról nézve továbbra is a belső kereslet maradt a GDP növekedés fő hajóereje, azonban kedvező, hogy a nettó export növekedéshez való hozzájárulása is pozitívba fordult, s ezáltal a növekedés szerkezete kiegyensúlyozottabbá vált. A háztartások végső fogyasztása 4,2%-kal, míg a beruházások 16,1%-kal nőttek. A fennmaradó erős belső kereslet növekedést továbbra is nagyban segítették az emelkedő bérek, a magas szinten lévő fogyasztói bizalom, az EU-s pénzek felhasználásának csúcsra futása, illetve az időszakot jellemző igen élénk banki hitelezés. Ami pedig a külkereskedelmi folyamatokat illeti, az export növekedési üteme 8,3%-ra gyorsult éves szinten a második negyedév 2,7%-áról. Ennek valószínűsíthető oka az autóipar jó teljesítménye, mivel idén a Magyarországon gyártott autók iránt (az általános nemzetközi autóipari problémák ellenére) nőtt a kereslet, miközben a termelés átszervezése miatt többféle modellt gyártanak idén hazánkban a tavalyihoz képest Az import bővülése 7,4%-os volt. 

Rövid távra előretekintve a negyedik negyedév hozhat némi lassulást, azonban összességében az idei év ismét kifejezetten erős lesz a gazdasági növekedés szempontjából. A 2019-es GDP növekedési előrejelzésünk 4,9%. A jövő évben a gazdaság bővülése lassulhat, várakozásunk szerint 3,5%-ra. A beruházások növekedésében csökkenhet az EU-s források jelentősége, s a bizonytalanabb globális növekedési kép miatt az export kilátásai is kedvezőtlenebbek. A fogyasztás oldaláról azonban továbbra is inkább felfelé mutató kockázatot látunk a jövő évi gazdasági növekedésre nézve.

 

További információ:
Nyeste Orsolya
+36-1-268-4428
orsolya.nyeste@erstebank.hu