Nyeste Orsolya, vezető makrogazdasági elemző

Továbbra is dinamikusan bővül a kiskereskedelmi forgalom. A Statisztikai Hivatal ma reggel közzétett adatai szerint a kiskereskedelmi eladások volumene a naptárhatással igazított adatok szerint 6,2%-kal bővült októberben, gyorsulva a szeptemberre közzétett 5,7%-ról. Az októberi tényadat magasabb lett mind a mi 5,6%-os várakozásunknál, mind a Bloomberg által közölt 5,4%-os elemzői konszenzusnál.  Az év első tíz hónapjára is dinamikus 5,9%-os volumennövekedést regisztrált a KSH a kiskereskedelmi eladásokban.

Mindhárom termékkategóriában erős maradt forgalom bővülése, de a legdinamikusabb növekedést októberben is a tartós és nem tartós javak eladásainál regisztrálta a KSH. Így a teljes kiskereskedelmi forgalmon belül az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 3,4%-kal, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 9,8%-kal, az üzemanyag-kiskereskedelemben pedig 5,4%-kal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene éves szinten.

A legfrissebb kiskereskedelmi adatok kifejezetten kedvező startot jelentenek a negyedik negyedévre nézve, erősítve a vélekedést, hogy az utolsó negyedév gazdasági teljesítményéhez továbbra is számottevő mértékben hozzájárulhat a belső fogyasztás. A magas foglalkoztatottság, a bérfelzárkózás folytatódása, a fogyasztói bizalmat mérő indikátorok magas szintje és az élénk banki hitelezés fontos támogatója maradhat a fogyasztás bővülésének, ellensúlyozva a globális lassulásból fakadó esetleges növekedési kockázatokat.

Várakozásunk szerint az idén 4,9%-kal bővülhet a magyar gazdaság, s a növekedés 2020-ban 3,5%-ra lassulhat. A jövő évi növekedési kilátások kapcsán pedig éppen a belső fogyasztás esetlegesen vártnál nagyobb bővülése jelenthet felfelé irányuló kockázatot.  

 

További információ:
Nyeste Orsolya
+36-1-268-4428
orsolya.nyeste@erstebank.hu