Nyeste Orsolya, vezető makrogazdasági elemző

A KSH által ma reggel közzétett adatok szerint a fogyasztói árak novemberben 0,1%-kal emelkedtek, az éves inflációs ráta ezzel 3,4%-ra gyorsult az októberi 2,9%-ról. A tényadat megfelelt az előzetesen vártnak. A gyorsulás mögött leginkább technikai okok, azaz az alacsony bázisadatok állnak, tavaly novemberben ugyanis a zuhanó olajáraknak köszönhetően 3,8%-ról 3,1%-ra csökkent az infláció.

A maginflációs mutató az októberi 4%-on maradt, míg az MNB által kiemelten figyelt adószűrt maginflációs mutató kissé csökkent: 3,6%-ra az októberi 3,7%-ról.

Az infláció szerkezete megfelelt a vártnak. Az élelmiszerek éves árindexe továbbra is átlag feletti, 5,5%-os volt novemberben, míg a szolgáltatások árai 3,4%-kal nőttek. A tartós fogyasztási cikkek árai 1,2%-kal csökkentek, míg a benzinárak nem változtak éves szinten. A benzinárak esetében havi szinten 0,7%-os volt az árcsökkenés, ami segített moderáltan tartani a havi indexet.

Decemberben tovább gyorsulhat az infláció - közelítve a 4%-ot - továbbra is a technikai jellegű bázishatásnak köszönhetően. A jövő év első negyedévében még magasan maradhatnak az éves „headline” indexek, a jövő év második negyedévétől pedig várhatóan a 3%-os cél körül stabilizálódhat az inflációs mutató. A „headline” adatok alakulásánál azonban sokkal érdekesebb lehet, hogy a maginflációs tendenciák hogyan alakulnak, hiszen ezek az indexek jelenleg igen közel vannak a 4%-hoz. A belső inflációs nyomás továbbra is erős, és amennyiben az európai konjunktúra élénkülést mutat jövőre, az alacsonyabb importált inflációból eredő ellensúlyozó hatás mérséklődhet. Így nőhetnek a felfelé irányuló inflációs kockázatok is.

 

További információ:
Nyeste Orsolya
+36-1-268-4428
orsolya.nyeste@erstebank.hu