Nyeste Orsolya, vezető makrogazdasági elemző

A Statisztikai Hivatal ma reggel közzétett adatai szerint a kiskereskedelmi eladások volumene tavaly novemberben 7,3%-kal bővült a naptárhatással igazított adatok alapján, azaz az októberi, szintén magasnak számító 6,2% után további gyorsulás következett be a kiskereskedelmi eladásokban. A 7,3%-os novemberi tényadat magasabb lett az általunk várt 5,8%-nál, ami megegyezett a Bloomberg által közölt elemzői konszenzussal. A tavalyi év első tizenegy hónapjára 6%-os volumennövekedést tett közzé a KSH a kiskereskedelmi eladásokban.

A legdinamikusabb növekedést novemberben is a tartós és nem tartós javak eladásainál regisztrálta a KSH. Így a teljes kiskereskedelmi forgalmon belül az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 4,5%-kal, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 12,9%-kal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene éves szinten. Kissé meglepő módon azonban az üzemanyag-kiskereskedelemben az eladások volumenbővülése 1,7%-ra lassult éves szinten az októberi 5,4%-ról.

A nominális bérek kétszámjegyű növekedése, az alacsony munkanélküliség, a magas fogyasztói bizalom, az élénk banki hitelezés erős számokat sejtettek, a 7%-ot meghaladó bővülés mégis meglepőnek mondható. Egyszeri tényezőként ki kell emelni a Black Friday hatást, ami a hónap folyamán egyértelműen pozitívan hathatott – leginkább a tartós és a nem tartós javak vásárlásai esetében.

A legfrissebb kiskereskedelmi statisztikák megerősítették, hogy a tavalyi utolsó negyedév gazdasági teljesítményéhez számottevő mértékben hozzájárult az erős belső fogyasztás. Továbbra is úgy látjuk, hogy a 2019-es 5% körüli GDP növekedés után az idei évben lassulhat a gazdaság növekedése, azonban a belső fogyasztás esetlegesen vártnál nagyobb bővülése felfelé irányuló kockázatot jelenthet.

 

 

 

További információ:
Nyeste Orsolya
+36-1-268-4428
orsolya.nyeste@erstebank.hu