Nyeste Orsolya, vezető makrogazdasági elemző

 

Kisebb negatív meglepetést hoztak a ma reggel közzétett novemberi ipari termelési adatok. A munkanaphatással igazított éves ipari termelési index 5,7%-ra lassult az októberi 6,4%-ról, szemben a 8% körülire való gyorsulást váró elemzői előrejelzésekkel. Havi szinten 1%-kal esett vissza a termelés az októberi 0,4%-os csökkenés, illetve a szeptemberi 3%-os megugrás után. Az év első tizenegy hónapját nézve viszont impresszív volt a szektor teljesítménye, hiszen az éves növekedési ütem 6%-os volt január-novemberben.

A novemberi statisztika részleges bontása még nem ismert, ezt majd január 14-én teszi közzé a KSH. A hivatal rövid kommentárja szerint „a legnagyobb súlyú járműgyártásban lassult, míg a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában egy kissé gyorsult a növekedés üteme. Az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása az ipari átlag felett emelkedett”.

A novemberi adatok ismeretében sem egyszerű most megítélni az ipari kilátásokat, különösen úgy, hogy a havi teljesítmény erős volatilitása várhatóan az elkövetkező hónapokban is fennmarad. Mindenesetre a hazai üzleti bizalmi indexek (beleértve a BMI adatokat) kedvezően alakultak az utóbbi időszakban, emellett a korábban megvalósított beruházások folyamatos termőre fordulása is pozitív adatokat sugall. A német ipari teljesítmény kedvezőtlen alakulása azonban komoly figyelmezető jel. A ma reggel közzétett, a vártnál jóval nagyobb, éves szinten 6,5%-os visszaesést mutató novemberi német ipari rendelésállomány adatok azt sugallták, hogy a német feldolgozóipari kilátások továbbra sem túl rózsásak. Bár a magyar és a német ipari teljesítmény elvált egymástól az elmúlt hónapokban, kis és nyitott gazdaság lévén nem várható, hogy teljesen függetlenedni tudunk a főbb exportpiacainkon várható folyamatoktól. Összességében így úgy látjuk, hogy az ipar rövid távú kilátásai még mindig kedvezőek, a középtávú kilátások kapcsán azonban jelentősek a bizonytalanságok. A 2019-es évre várt 6% feletti ipari termelés után az idén valamivel 5% alá lassulhat az ipari kibocsátás növekedési üteme.

 

 

További információ:
Nyeste Orsolya
+36-1-268-4428
orsolya.nyeste@erstebank.hu