Nyeste Orsolya, vezető makrogazdasági elemző

A novemberi kiemelkedő 7,3%-ról, decemberre valamelyest lassult a kiskereskedelmi eladások naptárhatással igazított volumenindexe, 6,1%-ra. Az adat – ami továbbra is erősnek tekinthető  - többé kevésbe összhangban alakult az előzetes elemzői várakozásokkal.

Mindhárom termékcsoportban erős maradt a forgalom bővülése, az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 4,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 8,6, az üzemanyag-kiskereskedelemben 2,6%-kal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. A tavalyi év egészében éves szinten 6%-os növekedést mutatott a kiskereskedelmi eladások volumene.

A nominális bérek kétszámjegyű növekedése a negyedik negyedévben is fennmaradt, miközben a munkanélküliség tovább csökkent az időszakban. A magas fogyasztói bizalom, az élénk banki hitelezéssel együtt mind támogatták, hogy a december, illetve a negyedik negyedév is erős maradt a kiskereskedelmi eladások szempontjából. Mindez megerősíti azt a várakozást, hogy a belső fogyasztás a negyedik negyedévben is fontos támasza maradhatott a GDP bővülésének.

2020-ban valamelyest csökkenthet az eladások lendülete, de ez vélhetően nem lesz számottevő, s a forgalom volumenbővülése továbbra is fennmarad. Az idei évre az általunk várt 3,6%-os GDP növekedésnek így továbbra is fontos hajtóereje maradhat a belső fogyasztás.

 

 

További információ:
Nyeste Orsolya
+36-1-268-4428
orsolya.nyeste@erstebank.hu