Nyeste Orsolya, vezető makrogazdasági elemző

Nagy negatív meglepetést hoztak a ma reggel közzétett decemberi ipari termelési adatok. A munkanaphatással igazított éves ipari termelési index – ami novemberben még 5,3%-os  növekedést mutatott – a várt kisebb lassulás helyett 3,7%-os zuhanást mutatott az ipari teljesítményben. Havi szinten pedig a várt kisebb pozitív korrekcióval szemben 3,8%-os visszaesést mutattak a szezonálisan és munkanaphatással igazított adatok.

Mivel 2019 decemberében eggyel több munkanap volt, mint egy évvel korábban, az igazítatlan éves index valamivel kedvezőbb képet festett, hiszen ez az index „mindössze” 1,2%-os éves szintű visszaesést jelzett a teljesítményben. A 2019-es év egészében 5,4%-os növekedést mutatott az ipari termelés volumene.

A decemberi statisztika részleges bontása még nem ismert, ezt majd február 12-én teszi közzé a KSH. A hivatal rövid kommentárja szerint „ legnagyobb súlyú járműgyártásban jelentős visszaesés volt. A számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában lassult a növekedés üteme. Az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása továbbra is nőtt.” A negatív meglepetést hozó számok mögött tehát egyértelműen az autógyártást sejthetjük. 

A kilátások nem mutatnak egyértelmű képet az elkövetkező hónapokra vonatkozóan. Mivel PMI indexek az utóbbi hónapokban nem mutattak jelentősebb romlást, ez inkább pozitív korrekciót sugall az elkövetkező hónapokra a teljesítményben. Ugyanakkor nem szabad elfeledkezni a szintén a mai napon közölt német ipari adatokról. A vártat meghaladó, 8,7%-os éves szintű visszaesés a német ipari rendelésállományban mindenképpen figyelmeztető jel lehet. Bár mindeddig a magyar ipar meglepően ellenállónak bizonyult az európai, illetve a német lassulással szemben, elképzelhető, hogy a rossz decemberi adat az első jele volt annak, hogy a német ipartól való nagymértékű szétválás jelensége mérséklődhet az elkövetkező időszakban. Összességében továbbra is jelentős bizonytalanságok látszanak a szektort illetően, amit a koronavírus terjedése tovább fokozhat. Az idén így az ipari termelés növekedéshez való hozzájárulása minden bizonnyal kisebb lesz a 2019-ben látottnál.

 

 

További információ:
Nyeste Orsolya
+36-1-268-4428
orsolya.nyeste@erstebank.hu