Nyeste Orsolya, vezető makrogazdasági elemző

A Statisztikai Hivatal ma reggel közzétett adatai alapján a magyar gazdaság 4,5%-kal bővült éves szinten a tavalyi év utolsó negyedévében. Az adat kedvezőbb lett az általunk várt 4,2%-nál és a 4,3%-os Bloomberg piaci konszenzusnál is. A megelőző negyedévhez képest 1%-kal nőtt a gazdaság, míg a 2019-es év egészében 4,9%-os növekedést mutatott a magyar GDP.

A negyedik negyedév részletes adatai egyelőre nem ismertek, azokat február 28-án teszi majd közzé a KSH. A hivatal rövid kommentárja szerint „a növekedéshez nagyobb mértékben a piaci alapú szolgáltatások, kisebb mértékben az ipar és az építőipar járult hozzá”. A szolgáltatások meghatározó szerepe a növekedésben azt is sugallja, hogy felhasználói oldalról a növekedés legfontosabb hajtóereje a belső fogyasztás maradt.

Ami az idei évi kilátásokat illeti, a belső fogyasztás feltehetően továbbra is erős marad, miközben a beruházások növekedése már várhatóan lassul. A külkereskedelmi folyamatok megítélése a legnehezebb, hiszen a globális növekedési kilátások alakulása még mindig számos bizonytalanságot hordoz. Ez a hazai gazdasági növekedésre leginkább az ipari export oldaláról hathat kedvezőtlenül. Mindenesetre alapelőrejelzésünk enyhén pozitív nettó exporttal számol 2020-ra, hiszen – leginkább a beruházások várt lassulása miatt – az import növekedése vélhetően elmarad majd az exportétól az idén. Összességében a 2020-as növekedési előrejelzésünk 3,6%.