Tájékoztatjuk ügyfeleinket, hogy a magyarországi Erste Bank Csoport elektronikus rendszerein 2020. 03. 27. 22:00 óra és 2020. 03. 28. 02:00 óra közötti időszakban tervezett és ütemezett karbantartási munkálatokat végzünk, amely digitális szolgáltatásaink működését befolyásolhatja.

We hereby inform you that planned maintenance and development activities will be performed this Friday and Saturday on certain electronic systems of the Hungarian Erste Group, affecting the following dates and services: Between 10:00 p.m. on March 27, 2020 and 2 a. m. on March 28, 2020 the operation of digital services will be suspended.

Kattintson a részletekért! / Please click here for details

Nyeste Orsolya, vezető makrogazdasági elemző

A Statisztikai Hivatal ma reggel közzétett adatai alapján a magyar gazdaság 4,5%-kal bővült éves szinten a tavalyi év utolsó negyedévében. Az adat kedvezőbb lett az általunk várt 4,2%-nál és a 4,3%-os Bloomberg piaci konszenzusnál is. A megelőző negyedévhez képest 1%-kal nőtt a gazdaság, míg a 2019-es év egészében 4,9%-os növekedést mutatott a magyar GDP.

A negyedik negyedév részletes adatai egyelőre nem ismertek, azokat február 28-án teszi majd közzé a KSH. A hivatal rövid kommentárja szerint „a növekedéshez nagyobb mértékben a piaci alapú szolgáltatások, kisebb mértékben az ipar és az építőipar járult hozzá”. A szolgáltatások meghatározó szerepe a növekedésben azt is sugallja, hogy felhasználói oldalról a növekedés legfontosabb hajtóereje a belső fogyasztás maradt.

Ami az idei évi kilátásokat illeti, a belső fogyasztás feltehetően továbbra is erős marad, miközben a beruházások növekedése már várhatóan lassul. A külkereskedelmi folyamatok megítélése a legnehezebb, hiszen a globális növekedési kilátások alakulása még mindig számos bizonytalanságot hordoz. Ez a hazai gazdasági növekedésre leginkább az ipari export oldaláról hathat kedvezőtlenül. Mindenesetre alapelőrejelzésünk enyhén pozitív nettó exporttal számol 2020-ra, hiszen – leginkább a beruházások várt lassulása miatt – az import növekedése vélhetően elmarad majd az exportétól az idén. Összességében a 2020-as növekedési előrejelzésünk 3,6%.